x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

12 Ian 2014   •   09:43
CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku

Trei nave ale gărzii de coastă chineze au pătruns duminică în apele care înconjoară insulele Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de China, sub numele de Diaoyu, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceasta este prima incursiune de acest gen din 2014, a avut loc în jurul orei 23.30 GMT şi a durat aproximativ două ore, conform declaraţiilor gărzilor de coastă japoneze. Precedenta incursiune a fost înregistrată la 29 decembrie 2013.

Conflictul teritorial din Marea Chinei de Est afectează relaţiile dintre Beijing şi Tokyo din septembrie 2012, când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule principale ale respectivului arhipelag.

Măsura a fost urmată de puternice manifestaţii anti-japoneze în mai multe oraşe din China.

Ulterior, Beijingul a început să-şi trimită cu regularitate gărzile de coastă în acţiuni de patrulare în apele teritoriale ale celor trei insule situate de 200 km nord-est de Taiwan şi la 400 km vest de Okinawa (Japonia). În regiune patrulează şi ambarcaţiuni ale gărzii de coastă japoneze, existând riscul unor incidente.

×