x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Nagorno-Karabah

Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Nagorno-Karabah

20 Oct 2020   •   08:40
Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Nagorno-Karabah
Sursa foto: Agerpres

Consiliul de Securitate al ONU au cerut respectarea deciziei de încetare a luptelor din regiunea Nagorno-Karabah. La sediul ONU de la New York a avut loc o reuniune cu ușile închise și în  care s-a discutat despre acest conflict, care a escaladat la 27 septembrie, scrie AFP.

Întâlnirea a fost cerută de Rusia, SUA și Franța, iar secretarul general ONU, Antonio Guterres, a făcut apel pentru a fi respectat armistițiul. 

''Toată lumea a spus acelaşi lucru: situaţia este rea şi ambele părţi trebuie să se oprească şi să ţină seama de apelurile secretarului general la încetarea focului'', au declarat participanții.

Rusia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului și lucrează la o declaraţie prin care se va cere Armeniei şi Azerbaidjanului să reia negocierile sub corodonarea Grupului de la Minsk, coprezidat de Franţa, Rusia şi SUA, în 1992, de Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).

Conflictul durează de mult timp, regiunea aparținând Azerbaidjanului, dar populația majoritară este armeană. În 1994 a fost încheiat un acord de pace, dar cele două state desfășoară periodic atacuri.

 

×