99 de membri ai adunării au votat pentru rezoluție iar unul s-a abținut.
Documentul, intitulat „O escaladare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei” a fost prezentat astăzi, la sesiunea de toamnă de Adunării Parlamentare de la Strasbourg.
Este pentru prima dată în istorie când Consiliul Europei încurajează aprovizionarea cu arme, și anume sistemele de apărare aeriană pentru protejarea populației civile.
.@PACE_News just adopted a very strong resolution on Ukraine!
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) October 13, 2022
For — 99 delegates. This is a historic result! Full support of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe! pic.twitter.com/KhtH0AMpEC
La o propunere similară făcută în Senatul Statelor Unite, președintele american Joe Biden susținuse în luna septembrie că Rusia nu ar trebui să fie declarată stat terorist, etichetă pentru care Ucraina a insistat constant pe fondul invaziei în curs, transmite Reuters.
Moscova a avertizat că o astfel de rezoluție ar afecta grav legăturile diplomatice.
Alexander Darchiyev, șeful departamentului nord-american al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că dacă Senatul SUA ar trece o lege prin care țara sa ar fi declarată stat sponsor al terorismului, aceasta ar însemna că Washingtonul a depășit orice posibilitate de dialog.
Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie declarată în U.S. stat sponsor al terorismului, Biden a răspuns reporterilor de la Casa Albă: „Nu”.