x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul Europei: „Prea multă putere concentrată în justiţie şi mass-media ungare”

Consiliul Europei: „Prea multă putere concentrată în justiţie şi mass-media ungare”

de Istvan Deak    |    22 Mar 2012   •   17:49

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat, la Budapesta, ca in fruntea sistemului judiciar si a mass-media din Ungaria este concentrata prea multa putere. Oficialul Consiliului Europei a discutat cu autoritatile ungare despre concluziile exprimate de Comisia de la Venetia privind reforma sistemului judiciar si legea cultelor din Ungaria. El a avut o serie de intalniri cu premierul Viktor Orban si cu ministrul Justitiei si Administratiei, Tibor Navracsics, potrivit media ungare.

In raportul sau dat publicitatii luni, Comisia de la Venetia a criticat cu tarie reforma prevazuta pentru justitia ungara, apreciind-o drept 'o amenintare' pentru independenta acesteia din urma, dar sustinand, totodata, ca 'invechitul sistem judiciar ungar trebuie fara nicio indoiala reformat'. Secretarul general al Consiliului Europei a mai spus ca a initiat si un raport referitor la legea privind mass-media din Ungaria care a fost prezentat reprezentantilor Guvernului de la Budapesta.

'In ceea ce priveste legea mass-media, vedem mai mult sau mai putin aceeasi problema, respectiv ca noul consiliu media poate avea prea multa putere. Exista o cerinta fata de o parte a comunitatii media de a relata intr-un mod obiectiv si echilibrat, lucru care poate fi inteles gresit sau folosit gresit. Raportul nostru este doar unul preliminar', a spus Jagland.

Navracsics a declarat ca Guvernul va modifica pentru a doua oara, dupa modificarea de anul trecut, legea privind mass-media si ca ministerul sau a prezentat deja deputatilor modificarile referitoare la sistemul judiciar. 'Guvernul a cerut Curtii Constitutionale sa analizeze cu minutiozitate decizia sa privind reglementarea in mass-media si, imediat ce Guvernul primeste raspunsul Curtii Constitutionale, il va depune la Parlament pana la sfarsitul lunii mai', a declarat Navracsics intr-o conferinta de presa comuna cu Jagland.

'Limitarea puterilor este foarte importanta in democratii, este baza acordurilor care au format Europa dupa razboaiele mondiale', a declarat, la randul sau, pentru AFP, Jagland. 'Uniunea Europeana impartaseste aceleasi valori si va lua decizii conform concluziilor noastre', a precizat el, facand aluzie la cererea de ajutor financiar adresata de Budapesta Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI) pentru o suma de 15-20 de miliarde de euro.

×