x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul UE a respins propunerea lui Juncker ca alţi comisari să preia atribuţiile comisarilor Creţu şi Ansip

Consiliul UE a respins propunerea lui Juncker ca alţi comisari să preia atribuţiile comisarilor Creţu şi Ansip

08 Iul 2019   •   17:34
Consiliul UE a respins propunerea lui Juncker ca alţi comisari să preia atribuţiile comisarilor Creţu şi Ansip

Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, ca portofoliile celor doi comisari europeni care au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de eurodeputat, respectiv Corina Creţu şi Andrus Ansip, să fie preluate de alţi doi comisari europeni deja în funcţie, a anunţat luni un purtător de cuvânt al CE.

''În conformitate cu articolul 246 al Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene (TFEU), preşedintele Juncker a făcut o propunere legislativă ca pentru cele patru luni rămase din mandatul actualei Comisii Europene să nu fie înlocuiţi cei care au devenit membri ai Parlamentului European (Dl. Ansip şi Dna. Creţu). El a procedat astfel ţinând cont în special de implicaţiile bugetare'', a menţionat purtătorul de cuvânt.

''Regretăm decizia Consiliului de a nu accepta această propunere. Responsabilitatea pentru aceasta revine acum în întregime Consiliului'', a adăugat el.

Comisia Europeană a transmis miercurea trecută că, în urma deciziei lui Jean-Claude Juncker, portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, urma să fie preluat de comisarul pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Acesta din urmă a mai fost comisar pentru politică regională în precedenta Comisie Europeană, argument invocat de executivul comunitar pentru preluarea acestor atribuţii.

Portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, urma să fie preluat de către comisarul pentru Uniunea energiei şi vice-preşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Mandatul actualei Comisii Europene se încheie pe 31 octombrie.

Conform unor surse guvernamentale, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare în care precizează că Guvernul român îl propune pe Ioan Mircea Paşcu în calitate de comisar european interimar, după demisia Corinei Creţu.

Potrivit surselor citate, premierul aşteaptă răspunsul în această săptămână. Sursele au precizat că încă nu au fost făcute propuneri de către partea română în ceea ce priveşte viitorii comisari europeni, pentru că încă nu au început negocierile.

AGERPRES

×