x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul UE aprobă, în procedura iniţială, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit

Consiliul UE aprobă, în procedura iniţială, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit

28 Dec 2020   •   15:21
Consiliul UE aprobă, în procedura iniţială, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit
Sursa foto: observator.tv

Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene au aprobat, luni, aplicarea în mod provizoriu, de la 1 ianuarie 2021, a Acordului dintre Bruxelles şi Londra privind relaţiile post-Brexit.

„Undă verde pentru Acordul Brexit. Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie a Acordului Comercial şi de Cooperare UE-Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021”, a declarat luni Sebastian Fischer, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei germane a Consiliului UE. „Următorul pas: Adoptarea finală prin procedură scrisă” în cursul zilei de marţi, a adăugat Fischer, prin Twitter.

Comisia Europeană a ajuns, săptămâna trecută, la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii bilaterale. Proiectul de Acord dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit vizează raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.

În contextul în care timpul este foarte scurt între obţinerea Acordului şi încheierea tranziţiei post-Brexit, pe 1 ianuarie, Comisia Europreană a propus ca tratatul să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021. Propunerea a fost formulată în contextul în care proiectul de acord trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic şi de parlamentele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Premierul britanic, Boris Johnson, a lansat un apel la unitate pentru a reuşi aprobarea Acordului post-Brexit în Parlament, în contextul în care liderul de la Londra ar putea avea nevoie de susţinerea opoziţiei laburiste, pe fondul criticilor politicienilor eurosceptici din Partidul Conservator.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acord post-brexit