Construcţia în România a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, în conformitate cu proiectul scutului antirachetă în Europa, va începe până la sfârşitul lunii octombrie, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, marţi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit agenţiei ruse ITAR-TASS, preluate de agerpres.ro.
Scutul va proteja populaţia ţărilor NATO
Într-o declaraţie de presă făcută pentru ziariştii ruşi înainte de începerea reuniunii, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a afirmat, de asemenea, că scutul antirachetă din Europa va proteja până în 2018 întreaga populaţie a ţărilor membre ale NATO.
"Considerăm ameninţarea unui atac cu rachetă ca fiind reală, de aceea avem nevoie de un sistem corespunzător de apărare. Până în anul 2018, acest sistem de apărare antirachetă va proteja întreaga populaţie a Europei şi a ţărilor membre ale NATO", a afirmat Rasmussen, într-o declaraţie de presă făcută pentru ziariştii ruşi, înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre ale blocului nord-atlantic şi a Consiliului Rusia-NATO, relatează şi agenţia rusă RIA Novosti.
Caracter strict defensiv
Anders Fogh Rasmussen a insistat că scutul antirachetă are un caracter strict defensiv şi a propus Rusiei, ţară care consideră că acest sistem este îndreptat împotriva sa, să participe la acest proiect.
Sistemul american de apărare antirachetă în Europa, despre care NATO şi SUA susţin că are drept scop contracararea ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi a Iranului, a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.
Statele membre NATO şi Rusia nu au reuşit să depăşească divergenţele profunde în dosarul sensibil al apărării antirachetă, cu ocazia reuniunii Consiliului NATO-Rusia desfăşurate miercuri la sediul Alianţei, relatează AFP. "Părţile trebuie să continue să discute în mod franc şi direct pentru depăşirea divergenţelor", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Nu este un secret că nu am găsit încă modalitatea de a colabora în domeniul apărării antirachetă", a precizat el. (D.I)