x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consulul SUA "nu se aventurează" să ofere un termen pentru scutirea de vize

Consulul SUA "nu se aventurează" să ofere un termen pentru scutirea de vize

de Mihaela Matachita    |    18 Mai 2009   •   00:00

James Gray, consulul general al SUA la Bucureşti, a declarat într-un interviu pentru NewsIn că nu s-ar aventura să ofere un termen pentru eliminarea vizelor americane pentru români.



După recenta vizită în SUA, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a arătat foarte optimist în legătură cu includerea României în programul american Visa Waiver de scutire de viză, subliniind că singurul impediment pentru România ar fi rata mare de refuz.

James Gray a evaluat că eliminarea vizelor s-ar putea realiza până la sfârşitul anului. Însă consulul general al Statelor Unite la Bucureşti atrage atenţia că eliminarea vizelor "nu este un proces de scurtă durată, ci unul care presupune adoptarea unei varietăţi de măsuri". Rugat să facă o estimare a termenului până la care România ar putea intra în Visa Waiver, James Gray a fost evaziv: "În acest moment, nu m-aş aventura să ofer un termen".

Totodată, Gray a atras atenţia că "legislaţia care reglementează programul Visa Waiver cere stabilirea de acorduri bilaterale" cu fiecare ţară în parte. Preşedintele Traian Băsescu se declarase, în noiembrie 2008, în favoarea unei soluţii la nivelul UE, şi nu pentru negocieri bilaterale.

SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%. Cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor sunt Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România. Trei dintre acestea au rata de refuz a vizelor peste 3% (România 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%).

×
Subiecte în articol: externe