x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contagios și fără mască, Trump revine la Casa Albă

Contagios și fără mască, Trump revine la Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    07 Oct 2020   •   10:12
Contagios și fără mască, Trump revine la Casa Albă

Președintele Donald Trump a revenit luni seară la Casa Albă, unde, contagios încă, a intrat fără să poarte mască. De altfel, în plină campanie electorală, liderul american a pus în scenă o reîntoarcere dramatică, declanșând o nouă dezbatere aprinsă. Deși peste 210.000 de americani au fost uciși până acum de COVID-19, el le-a transmis conaționalilor să nu se teamă de virusul provenit din China, iar mesajul său a fost catalogat imediat drept un gest de inconștiență.

 

Cu puțin timp înainte de externarea sa din Centrul medical militar „Walter Reed”, aflat la periferia orașului Washington, unde a petrecut trei nopți infectat cu noul coronavirus, Trump și-a pregătit reîntoarcerea la Casa Albă prin intermediul canalului său preferat de informare, rețeaua Twitter. „Revenim rapid la campania electorală. Presa de ştiri false difuzează doar sondaje false! (…) Mă simt foarte bine. Nu vă temeţi de COVID-19, nu îl lăsaţi să vă domine viaţa! Am dezvoltat, în timpul Administraţiei Trump, medicamente şi cunoştinţe medicale extraordinare. Mă simt mai bine decât acum 20 de ani!”, suna mesajul prin care Trump a ținut să-și afișeze forța, cu doar câteva ore înainte de a ateriza în fața Casei Albe, la bordul elicopterului „Marine One”. Ajuns pe scările verandei sudice a reședinței sale oficiale, Trump și-a dat jos masca și a spus „Mă simt bine!”, relatează AP. Apoi, el a dat undă verde decolării elicopterului și a intrat fără să poarte mască în Casa Albă, acolo unde se aflau colaboratori care îl așteptau pe președinte. În aceeași zi, purtătoarea de cuvânt a lui Trump și doi asistenți de-ai acesteia fuseseră testați pozitiv cu noul coronavirus. Mesajul transmis de Trump a pus pe jar numeroși experți virusologi americani și lideri politici. Ei au realizat că zilele petrecute în spital nu l-au făcut pe Trump să renunțe la atitudinea de bravadă față de virusul care i-a lovit atât pe prima doamnă a SUA, cât și pe o serie de oficialității de la Casa Albă, transformând locul de muncă al președintelui într-un focar de infecție. Chiar înainte ca Trump să părăsească spitalul, Sean Conley, medicul președintelui, declara că liderul SUA rămâne contagios și nu va scăpa în totalitate de pericol încă o săptămână. Trump se va recupera astfel la Casa Albă, locul unde, din punct de vedere al protecției epidemiologice, focarul epidemiei care a infectat mai mulți demnitari ai administrației de la Washington nu a fost încă eradicat, remarcă cu aciditate AP.

Un pericol pentru țară

Dincolo de pericolul direct la care sunt expuși membrii executivului și colaboratorii președintelui, mesajul transmis de Trump pe un ton nonșalant vine în contradicție cu recomandările propriei sale administrații. Autoritățile sanitare de la Washington au cerut populației să fie extrem de vigilentă în privința măsurilor drastice de prevenire a contaminării și răspândirii COVID-19, în condițiile în care teritoriul american continuă să fie devastat de virusul provenit din China. Începute încă din februarie, încercările electorale insistente ale lui Trump de a minimiza efectele pandemiei au divizat profund societatea americană. Șeful Casei Albe a subliniat în repetate rânduri că măsurile de izolare nu trebuie să primeze în fața reluării economiei americane, care constituia, înaintea pandemiei, unul dintre punctele forte ale actualului mandat prezidențial. „Trebuie să fim realiști: COVID reprezintă o amenințare totală la adresa populației americane”, a comentat doctorul David Nace, de la Centrul medical al Universității Pittsburgh, noul mesaj al lui Trump. „Majoritatea oamenilor nu sunt la fel de norocoși ca președintele” și nu beneficiază de îngrijirea medicală și tratamentele experimentale ale acestuia, a adăugat expertul în boli infecțioase, citat de AP. „Este un mesaj inadmisibil, despre care aș spune chiar că ar putea contribui la precipitarea și înrăutățirea răspândirii bolii”, a precizat și Sadiya Khan, medic la Școala Medicală „Feinberg” a Universității „Northwestern”.

 

Nu vă temeți de COVID-19 (…) Mă simt mai bine decât acum 20 de ani!

Donald Trump

 

×