x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contestat, Saakaşvili acuză Rusia

Contestat, Saakaşvili acuză Rusia

de Mihaela Matachita    |    14 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a afirmat marţi, la Tbilisi, că Georgia nu va ceda în faţa eforturilor Rusiei de a instiga la revoltă, după cum a relatat Reuters.



Afirmaţia a survenit în timp ce opoziţia, care îi cere demisia, se pregătea să înceapă a şasea zi de proteste antiprezidenţiale.

Zeci de protestatari şi-au petrecut noaptea de luni spre marţi în corturi în faţa biroului prezidenţial din Tbilisi. Circa 20.000 de georgieni au manifestat luni în capitala georgiană pentru a cincea zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui.

"Ne-am apropiat de preşedinte pentru a-i spune că trebuie să plece pentru a scoate ţara din criză", a declarat Irakli Alassania, fostul ambasador la ONU trecut în opoziţie după războiul din august cu Rusia. Saakaşvili, ales pentru un al doilea mandat în ianuarie 2008, după ce a fost adus la putere în 2003 de "revoluţia trandafirilor", democratică şi prooccidentală, declarase vineri că va rămâne la putere până la încheiera mandatului său în 2013.

Preşedintele Parlamentului georgian şi aliat al lui Saakaşvili, David Bakradze, a declarat luni seara că toate eforturile care vizează organizarea negocierilor cu opoziţia nu au adus nici un progres. Opoziţia şi-a început joi campania de contestare a preşedintelui considerat responsabil pentru înfrângerea militară în faţa Rusiei în august şi consecinţele acesteia.

De atunci, numărul participanţilor a tot scăzut. Dar liderii opoziţiei neagă faptul că această campanie începe să se stingă. Potrivit Reuters, analiştii afirmă că partidul lui Saakaşvili, Mişcarea Unită Naţională, continuă să beneficieze de sprijin larg şi are o poziţie puternică, în ciuda "dezertărilor" unor aliaţi importanţi şi a mai multor remanieri guvernamentale, în timp ce opoziţia este percepută ca fiind slabă şi lipsită de un lider puternic, apt să-l concureze pe Saakaşvili.

×
Subiecte în articol: externe