x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contract de 400.000 de euro pentru asasinarea premierului bulgar

Contract de 400.000 de euro pentru asasinarea premierului bulgar

08 Noi 2010   •   00:00
Contract de 400.000 de euro pentru asasinarea premierului bulgar
Sursa foto: /newskf.com

Serviciile bulgare de informaţii au dejucat un nou complot de asasinare a premierului bulgar, aflat zilele acestea la Bucureşti, la summit-ul european dedicat Strategiei Dunării. Este al treilea astfel de complot care-l vizează pe Boiko Borisov de la intrarea sa în politică, a anunţat cotidianul 24 Ceasa, citat de site-ul Novinite.com. Cu toate acestea, potrivit postului bulgar bTV, nu au existat măsuri vizibile de sporire a securităţii lui Borisov pe durata prezenţei în România.



Informaţiile despre complot au apărut în mass-media de la sud de Dunăre chiar în ziua summit-ului. Potrivit presei bulgare, planul fusese pus la cale de mai multe persoane publice din Bulgaria la un hotel de lux din Atena.

Servicii de informaţii străine au surprins întâlnirea acestora, în condiţiile în care tema discuţiei era cum să fie "eliminat" premierul şi, odată cu el, forţele de luptă împotriva terorismului din Bulgaria. Potrivit acestor informaţii, participanţii la această întâlnire au sosit la bordul unor iahturi, însoţiţi de numeroase gărzi de corp.

Cu aproximativ zece zile în urmă, serviciile bulgare au interceptat convorbiri telefonice şi întâlniri ale unor personalităţi-cheie, ale căror nume n-au fost date încă publicităţii. "Executanţii" ar fi primit suma de 400.000 de euro.

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să facă orice comentarii, iar Serviciile Naţionale de Securitate au refuzat să răspundă la o întrebare cu privire la sporirea măsurilor de securitate destinate protecţiei premierului. În schimb, Boiko Borisov a avut ceva de spus. "Suma de 400.000 de euro este prea mică pentru viaţa mea", a comentat premierul.

"Din nefericire, în Serbia s-a înregistrat un precedent, astfel că trebuie să fim foarte precauţi. Este vorba de multe interese, de miliarde, pe care noi nu doar că le-am stopat, dar îi şi urmărim pe acei oameni", a spus Borisov, referindu-se la asasinarea liderului Guvernului de la Belgrad, Zoran Djindjici, în martie 2003.

Aceasta este cel de al treilea complot de asasinare a lui Borisov. În urmă cu o săptămână, premierul bulgar a vorbit, într-un inteviu televizat, despre unul dintre aceste planuri de a-l lichida, plan descoperit prin interceptarea unei convorbiri telefonice între interlocutori din Milano şi Amsterdam. Borisov a refuzat să precizeze în ce perioadă a carierei sale politice a avut loc acest complot. Potrivit serviciilor de informaţii, este vorba despre o conversaţie de 40 de minute, care a avut loc în urmă cu cinci ani, când Borisov era directorul unei agenţii în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Cei care au purtat această conversaţie erau foştii lideri mafioţi Konstantin Dimitrov, cunoscut ca "Samokoveţa", şi Ivan Todorov, cunoscut ca "Doctorul", în prezent decedaţi. Ei au fost interceptaţi de servicii de infomaţii străine afirmând că "îl doborâm pe acest pompier şi apoi îl omorâm". Înregistrarea a fost trimisă Unităţii Bulgare pentru Combaterea Crimei Organizate (GDBOP).

Aproximativ în aceeaşi perioadă, autorităţile sârbe au avertizat în legătură cu un complot împotriva lui Borisov, în legătură cu arestarea unui traficant de droguri sârb, Sreten Josici, care, între timp, a fost condamnat, la Belgrad, la 15 ani de închisoare. Presa bulgară a publicat vara aceasta o serie de materiale, potrivit cărora gruparea "Asasinii" a primit ordinul de a-l ucide pe premier, unii afirmând că planul a fost conceput, din nou, de Josici, care ar fi dat acest ordin prin intermediul unui apropiat al său bulgar, presupusul lider al grupării "Asasinii", Petăr Stoianov, cunoscut şi ca "şeful de trib".

×