x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controversata lege a alegerilor a fost adoptată de Parlamentul ungar

Controversata lege a alegerilor a fost adoptată de Parlamentul ungar

de Istvan Deak    |    28 Noi 2012   •   19:08
Controversata lege a alegerilor a fost adoptată de Parlamentul ungar

Parlamentul ungar a adoptat luni legea înregistrării votului, despre care opoziţia susţine că ar putea priva sute de mii persoane de dreptul de vot, şi are rolul de a-i permite premierului Viktor Orban să câştige alegerile din 2014. În plus, opoziţia este de părere că noul text de lege intenţionează să-i împiedice pe numeroşii alegători indecişi – printre care şi mulţi dintre cei dezamăgiţi de premierul Viktor Orban – să meargă să voteze, totuşi, în ultimul moment, contra Guvernului condus de acesta.

A trecut uşor
Legea a trecut fără dificultăţi, cu voturile favorabile din partea a 251 de deputaţi, 91 de voturi împotriva şi doar o abţinere, relatează nepszava.hu. Partidul conservator la putere, Fidesz, dispune de o majoritate de două treimi în Parlament.

Guvernul de la Budapesta susţine că înregistrarea candidaţilor există şi în alte ţări, precum Franţa şi Statele Unite, iar măsurile ar urma să reglementeze un sistem care în prezent este deficient.

Conform unuia dintre punctele cele mai controversate ale legii, la alegerile generale din 2014, ungurii care au vârsta potrivită pentru a-şi putea exprima votul sunt obligaţi să se înregistreze personal sau pe un site guvernamental cu până la 15 zile înainte de ziua scrutinului. Doar ungurii din diaspora se pot înscrie prin poştă. Anterior era suficientă cartea de identitate sau un document justificativ de rezidenţă pentru a participa la vot.

“Tentativă de manipulare”
Criticii din opoziţie şi nu numai susţin că alegătorii din zonele rurale vor întâmpina dificultăţi în a se înregistra, iar cei care se hotărăsc mai târziu să voteze, nu o vor mai putea face.

Pe de altă parte, Guvernul condus de Viktor Orban, de centru-dreapta, consideră că este necesar să înregistreze sute de mii de unguri cărora le-a acordat cetăţenie dublă după 2010, inclusiv din România.

“Înscrierea prealabilă este o tentativă penibilă şi stupidă de a manipula alegerile de o manieră administrativă”, a declarat un deputat al Partidului Socialist, Tamas Harangozo, în cursul unei dezbateri în Parlament înaintea votului propriu-zis. Legea este, potrivit lui, “anticonstituţională” şi din acest motiv Fidesz n-a primit avizul Curţii Constituţionale pentru proiectul de lege înaintea adoptării sale, conform promisiunilor.

Campanie electorală
Potrivit textului de lege, campania electorală va începe de acum înainte cu 50 de zile înaintea scrutinului (faţă de 90 de zile, cum era înainte). În ceea ce priveşte publicitatea din timpul campaniei, a fost reglementată şi o interzicere a reclamelor electorale pe posturile de televiziune comerciale.

“Următoarele alegeri nu vor fi nici libere, nici drepte. A fost o participare de 75% la ultimele alegeri. Circa 6 milioane de unguri au votat în ţară. Acum sunt şanse mari să se prezinte doar 4 milioane”, a declarat fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany. El a organizat o grevă a foamei de o săptămână pentru a denunţa caracterul, potrivit lui, antidemocratic al legii, apoi un “lanţ uman” în jurul Parlamentului, la 19 noiembrie şi o nouă acţiune de protest în faţa reşedinţei preşedintelui ţării, Janos Ader, luni.

A mai fost modificată
Presa occidentală reaminteşte că legea electorală ungară a fost deja modificată de Putere: numărul de deputaţi a fost scăzut de la 386 la 200, alegerile vor avea loc într-un singur tur, în loc de două, iar circumscripţiile electorale au fost creionate pentru a favoriza Fidesz.

Potrivit ultimului sondaj al Institutului Median dat publicităţii în noiembrie, 37% dintre unguri nu ştiu cu cine să voteze la alegerile legislative din aprilie 2014: 22% sunt în favoarea Fidesz, 14% vor să voteze pentru o nouă mişcare, Împreună 2014, a fostului premier Gordon Bajnai şi 10% dintre intenţiile de vot merg la socialiştii din MSZP.

×
Subiecte în articol: legea alegerilor Ungaria