x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse Italia-UE. Moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene

Controverse Italia-UE. Moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene

23 Sep 2022   •   16:06
Controverse Italia-UE. Moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene
Sursa foto: Unsplash.com

Șeful partidului dreapta Liga din Italia, Matteo Salvini, a declarat că va depune o moțiune de cenzură împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite ANSA.

Motivul moțiunii se regăsește într-o declarație a șefei executivului comunitar care a spus că Italia va avea parte de același tratament ca Ungaria și Polonia dacă coaliția de dreapta va câștiga alegerile, programate în acest weekend. 

Comisia Europeană se află în dezacorduri puternice cu autoritățile din Budapesta și Varșovia din cauza politicilor naționaliste duse de acestea, în replică Ursula von der Leyen dorind blocarea fondurilor europene. 
Executivul comunitar îl critică constant pe premierul ungar Viktor Orban şi partidul Lege şi Justiţie din Polonia pentru probleme legate de respectarea statului de drept şi reformele în justiţie, aplicând sancţiuni.
Cele două partide italiene, Liga şi Fdi, s-au abţinut de la votul în Parlamentul European a raportului prin care Ungaria era considerată autocrație, în pofida faptului că partidul lui Viktor Orban a fost reales prin vot democratic.

Totodată, Georgia Meloni, lidera principalului partid din coaliția italiană de dreapta, este considerată favorită în alegeri și ar putea deveni primul premier femeie din această țară. Ea a precizat că Italia susține principiile UE și NATO, sprijină Ucraina dar a criticat imigranții și lobby-urile homosexuale. 

Dacă alegerile vor fi câștigate de coaliția de dreapta, Italia s-ar putea alătura Poloniei și Ungariei împotriva deciziilor Bruxelles-ului. Von der Leyen  a spus că dacă alegerile din Italia  vor duce la o schimbare autocratică, naţionalistă şi eurosceptică, "avem la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei".

Însă Matteo Salvini s-a revoltat la această afirmație făcută de șefa executivului comunitar. 
''Doamna îi reprezintă pe toţi europenii, salariul ei este plătit de noi toţi, iar aceasta a fost o ameninţare dezgustătoare şi arogantă. Duminică votează italienii, nu birocraţii de la Bruxelles, iar dacă aş fi preşedintele Comisiei Europene aş fi mai preocupat de facturile la energie'', a spus acesta.



Această mamă necăsătorită, în vârstă de 45 de ani, ce provine din clasa muncitoare a Romei, care vorbeşte simplu, a subliniat identitatea sa de mamă creştină şi face campanie sub sloganul Dumnezeu, familie şi patrie.

De asemenea, ea a susţinut teoria "marii înlocuiri", care presupune înlocuirea cetăţenilor albi cu imigranţi musulmani.

Deşi partidul său are rădăcini post-fasciste, ea a subliniat că împărtăşeşte valori şi politici cu conservatorii britanici şi republicanii americani.

×