x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cooperare Rusia-Iran în domeniul gazelor. Teheranul vinde Moscovei 40 de turbine

Cooperare Rusia-Iran în domeniul gazelor. Teheranul vinde Moscovei 40 de turbine

24 Oct 2022   •   17:40
Cooperare Rusia-Iran în domeniul gazelor. Teheranul vinde Moscovei 40 de turbine

Iranul va furniza Rusiei 40 de turbine pentru industria de energie, afectată de sancțiunile occidentale, ca urmare a războiului din Ucraina, scrie AFP.

"Succesele industriale ale Iranului nu se limitează la rachete şi drone. În prezent, 85% din instalaţiile şi echipamentele necesare industriei gazelor sunt fabricate pe plan intern şi, ţinând cont de această capacitate, recent a fost semnat un contract pentru exportul a 40 de turbine de fabricaţie iraniană în Rusia ", a anunțat Reza Noushadi, directorul executiv al Gas Engineering and Development Company, compania iraniană de gaze Iranian.

Oficialul nu a dat detalii privind data încheierii contractului și nici termenul de livrare a turbinelor însă a acuzat SUA că vrea să scoată Rusia de pe piața de gaze. 

Sancțiunile occidentale au pus Rusia în imposibilitatea întreținerii infrastructurii de gaze iar Canada a refuzat să returneze o turbină Siemens, după reparații. 

Preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, ia discutat cu Vladimir Putin, luna trecută, stabilind intensificarea celor două țări.

Rusia și Iranul au printre cele mai mari resurese de gaze din lume dar sunt sancționate de Statele Unite, prima din cauza invaziei din Ucraina iar cea de-a doua ca urmare a dezvoltării programului său nuclear. 
De asemenea, statele occidentale acuză Iranul că furnizează drone forțelor ruse, pe care acestea le folosesc pentru atacuri asupra Ucrainei. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia iran gaze turbine