x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copertele rasiste ale revistei National Geographic

Copertele rasiste ale revistei National Geographic

13 Mar 2018   •   15:28
Copertele rasiste ale revistei National Geographic

Revista National Geographic a recunoscut că fostele coperte folosite, care întruchipau oameni din jurul lumii, erau rasiste, scrie BBC.

Revista a ignorat americanii de culoare, a arătat diferite grupuri ca fiind exotice sau sălbatice, propagând “fiecare tip de clişeu”, a declarat editorul Susan Goldberg.

Ediţia din aprilie a revistei este dedicată rasei, motiv pentru care a fost chemat un istoric pentru a se uita la problemele din trecut. Revista a decis să-şi reexamineze copertele pentru a marca 50 de ani de când liderul drepturilor omului, Martin Luther King, a fost ucis.

“Să ne confruntăm cu utilizarea rasismului drept o practică politică şi să dovedim că suntem mai buni de atât”, a scris Goldberg într-un editorial intitulat “Pentru decenii, coperta noastră a fost rasistă”.

Susan Goldberg a declarat că unele dintre materialele din arhiva revistei au lăsat-o “fără cuvinte”, inclusiv o fotografie din 1916 cu aborigenii australieni, care avea descrierea: “Semenii negri din  Australia de Sud:  Aceşti sălbatici au cel mai mic grad de inteligenţă dintre toţi oamenii”

Profesorul de la Universitatea din Virginia, Edwin Mason, a examinat copertele National Geographic  şi a arătat că până în 1970 revista a ignorat americanii de culoare, pe care i-a prezentat doar ca fiind muncitori sau lucrători casnici.  Cu toate acestea, istoricul a punctat şi faptul că revista s-a descurcat bine chiar şi în această perioadă, în condiţiile în care a arătat cititorilor partea sălbatică a lumii.

 

 

×