x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copii-kamikaze, utilizați de teroriști

Copii-kamikaze, utilizați de teroriști

23 Aug 2016   •   15:01
Copii-kamikaze, utilizați de teroriști
Sursa foto: SEDAT SUNA/EPA

Un copil-kamikaze cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani a fost la originea atentatului care a provocat moartea a 52 de persoane, sâmbătă seara, la o nuntă din sudul Turciei. Duminică, un minor în vârstă de 12 ani a fost capturat de polițiștii din Irak, în timp ce voia să comită un atac sinucigaș.

Potrivit unui raport UNICEF, adolescenți și copii au fost utilizați drept kamikaze în mai multe țări, în special în Nigeria. Astfel, tot mai mulți copii sunt implicați în atacuri sinucigașe în regiunea Lacului Ciad, unde gruparea islamistă nigeriană Boko Haram încearcă să instaureze un regim de teroare prin toate mijloacele. De la patru copii utilizați în atacuri kamikaze în 2014, s-a ajuns la 44, anul trecut, în Nigeria, Camerun, Ciad și Niger, unde acționează această grupare islamistă care s-a raliat rețelei teroriste Stat Islamic (SI).

Dintre acești tineri kamikaze, peste 75% erau fete, notează UNICEF. În 2015, ONU denunța recrutarea, în Irak, de către “grupări înarmate”, în special de către SI, a “unui mare număr de copii”, atât pentru a-i transforma în combatanți, în kamikaze și scuturi umane, cât și pentru a-i supune unor abuzuri sexuale și altor torturi. În același an, Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) preciza că SI utilizează din ce în ce mai mulți copii pentru operațiunile sinucigașe.

De la începutul anului 2015, cel puțin 18 copii fuseseră utilizați drept kamikaze în luptele dintre SI și forțele kurde din nord-estul Siriei. Între exemplele de atacuri în care au fost utilizați copii-kamikaze figurează atentatul din orașul nigerian Kano, comis în decembrie 2015 de către gruparea Boko Haram și soldat cu moartea a șase persoane. În iulie 2015, un tânăr kamikaze, în vârstă de 13 ani, pierise într-un alt atac terorist, în același oraș.

În ianuarie 2015, la Maiduguri, unul dintre cele mai mari orașe din Nigeria, 19 persoane au fost ucise de explozia unei bombe aflate asupra unei fetițe de 10 ani.

×