x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Povestea înfricoşătoare a unui COPIL-BOMBĂ: "Fratele meu m-a obligat să mă arunc în aer (...) Când ajung acolo să apăs doar pe buton"

Povestea înfricoşătoare a unui COPIL-BOMBĂ: "Fratele meu m-a obligat să mă arunc în aer (...) Când ajung acolo să apăs doar pe buton"

de Istvan Deak    |    10 Ian 2014   •   18:32
Povestea înfricoşătoare a unui COPIL-BOMBĂ: "Fratele meu m-a obligat să mă arunc în aer (...) Când ajung acolo să apăs doar pe buton"

Dacă şi-ar fi dus misiunea până la capăt, în ţările din vest ar fi apărut doar o ştire de trei rânduri despre asta. Dar Spozhmai a refuzat să fie o bombă şi a devenit un simbol al luptei împotriva terorismului infantil. Conform propriilor declaraţii, fetiţa afgană a fost obligată de un frate mai mare să îndeplinească o misiune sinucigaşă şi să ia cu ea cât mai multe vieţi omeneşti. A fost depistată la timp, iar misiunea ei a eşuat. A fost imediat plasată într-un program de protecţie şi de atunci refuză să se întoarcă acasă, de teamă că va primi o nouă misiune similară. La doar 10 ani, ea a solicitat să fie protejată de Guvernul din Afganistan şi trimisă într-un loc sigur.

Apel la preşedinte
Într-un interviu acordat joi Asociated Press, Spozhmai i-a solicitat preşedintelui Afganistanului Hamid Karzai să o ajute. „Dacă mă veţi trimite acasă la tatăl meu, atunci voi fi iar şicanată să duc la capăt un atentat sinucigaş. Luni, fratele meu, un comandant taliban, m-a obligat să mă arunc în aer în zona unui punct de control al poliţiei de frontieră. Mi-a spus ca atunci când ajung acolo să apăs doar pe buton. Mi-a mai spus că nu mi se va întâmpla nimic. Nu mă întorc ca să port o vestă sinucigaşă. Dumnezeu nu m-a făcut să fiu un atentator sinucigaş”, a declarat Spozhmai, capturată luni de poliţie în regiunea Helmand.

Talibanii neagă
Mai mulţi lideri talibani au negat cu vehemenţă povestea prezentată în jurul lui Spozhmai, invocând că totul ar fi „doar o propagandă a Guvernului de la Kabul”. Cert este că în trecutul nu foarte îndepărtat talibanii au folosit mulţi copii-kamikaze pentru îndeplinirea misiunilor lor. Spozhmai, la 10 ani, este cea mai tânără cunoscută la nivel internaţional.
Talibanii au negat întotdeauna folosirea minorilor în atentate sinucigaşe. Totuşi, în luna martie, tot în provincia Helmand, doi copii au murit şi alţi şase au fost răniţi în explozia unei veste încărcate cu explozibili în timpul unor cursuri de manevrare şi fabricare a bombelor din şcolile coranice „madrase”.
În 2011 s-au înregistrat mai multe cazuri de minori care au comis atentate sinucigaşe atât în Afganistan, cât şi în unele zone din Pakistan din apropierea frontierei afgane. În luna august a acelui an, un adolescent şi-a detonat încărcătura de explozibili pe care o avea asupra lui în timpul unei slujbe islamice la un templu situat în zona Jamrud, din afara oraşului pakistanez Peshawar.
Iar cu două luni înainte, o fetiţă de opt ani a murit în explozia unei bombe pe care o transporta într-o geantă pe care urma să o depoziteze la un post de control al poliţiei, din provincia Uruzgan, în sudul Afganistanului.

Salvată de propriile lacrimi
Conform poliţiei, fetiţa de 10 ani a fost obligată de talibani să traverseze un râu înainte de a ajunge la postul poliţiei de frontieră. Din cauza apei foarte reci, ea a izbucnit în plâns şi s-a blocat la mal. Un ofiţer a auzit-o şi a salvat-o. Informaţiile nu sunt exacte în ceea ce priveşte vesta pe care o purta fetiţa. Unii susţin că s-a găsit explozibil asupra ei, alţii că nu s-ar fi găsit nimic. Jurnaliştii afgani, citaţi de Die Welt, notează că fata nu a fost în stare să activeze detonatorul. Ea a fost găsită într-o stare psihică precară, extrem de înspăimântată. După doar câteva ore, poliţia l-a arestat pe tatăl fetei. „Talibanii o vor ucide dacă o iau cu mine acasă. Este adevărat că fiul meu e taliban. M-a ameninţat şi pe mine de mai multe ori, dar nu ştiu unde se ascunde”, a mărturisit Abdulghaffar anchetatorilor.

Pericolul şcolilor coranice
Guvernul din Kabul urmează să decidă dacă fata se va întoarce la familia ei sau va fi transferată într-un alt loc. Tatăl fetei a adăugat că va respecta decizia autorităţilor, indiferent care va fi aceasta. Fratele fetei a fost dat în urmărire. „Serviciile Secrete din Afganistan NDS susţin că fenomenul copiilor-kamikaze este tot mai răspândit. Un motiv ar fi faptul că tot mai mulţi părinţi îşi trimit copiii la şcolile coranice. În special în Pakistan copiii sunt abuzaţi fizic şi sexual în astfel de instituţii, ca apoi să fie folosiţi în scopuri teroriste”, notează sursa citată.

Tentative de reabilitare
„Opozanţii Guvernului abuzează de copii şi îi folosesc în misiuni sinucigaşe. Anul trecut am găsit 15 astfel de copii, trei dintre ei fuseseră abuzaţi sexual. Instituţiile religioase sunt o pepinieră pentru talibanii de pe teritoriile celor două ţări”, susţine un purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete afgane. În ambele ţări există un institut de reabilitate pentru copiii salvaţi din mâinile extremiştilor. Armata pakistaneză vorbeşte de un succes de 100% al programului.

Nicio speranţă pentru unii
Jurnaliştii de la Tolo News, care au vizitat un astfel de institut, susţin că realitatea este cu totul alta. Cei mai mulţi copii nu sunt dispuşi să renunţe la convingerile dobândite în şcolile coranice. „O să îmi sacrific viaţa pentru regulile Coranului şi nu regret nimic. Vreau să am parte doar de ore de religie. Nu mă interesează alte materii”, au declarat mai mulţi copii pentru sursa amintită. Organizaţia pentru drepturile omului care se ocupă de reabilitarea acestor copii susţine că sunt foarte rare cazurile în care sunt folosite fetiţe, în detrimentul băieţilor, în acţiuni sinucigaşe. Preşedintele Karzai a condamnat autorii morali ai incidentului şi a solicitat acţiuni imediate.

Pierderi omeneşti

Mişcarea talibanilor afgani a pierdut între 10.000 şi 12.000 de combatanţi în confruntările din 2013 cu serviciile de securitate afgane şi cu trupele NATO, conform unui raport al Naţiunilor Unite, citat de AFP. "Pierderile insurgenţilor sunt greu de estimat, dar, potrivit unor surse guvernamentale, este vorba de 10.000 - 12.000 de combatanţi", se arată într-un raport elaborat de Naţiunile Unite.

Originea fenomenului
Taliban este termenul utilizat pentru o persoană care aparţine unei mişcări musulmane fundamentaliste răspândite în Pakistan şi mai ales în Afghanistan. Termenul este folosit şi pentru denumirea acestei mişcări politico-religioase. În 1993, la sfârşitul perioadei de ocupaţie sovietică a Afganistanului, mai multe grupări de mujahedini participante la acele confruntări militare, se reunesc. Apar primele grupuri talibane, care vor fi susţinute material de Pakistan. În decursul luptelor din 1995, talibanii încep să controleze o tot mai mare parte a Afghanistanului. În 1996, talibanii ocupă capitala Kabul şi cea mai mare parte a ţării. Înlăturaţi de la putere în 2001 de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, insurgenţii talibani comit de 12 ani atacuri împotriva serviciilor de securitate afgane şi a trupelor Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF).

×
Subiecte în articol: talibani kamikaze afganistan