Oficialități de stat și membri ai aparatului guvernamental din Rusia au primit ordin să-și aducă imediat acasă copiii aflați la studii în străinătate și să-i reînscrie în unități de învățământ din țară, chiar dacă acest lucru înseamnă o întreruperea bruscă a anului școlar. Solicitarea a fost făcută și în cazul părinților acelorași demnitari, care nu și-au pierdut cetățenia rusă și trăiesc peste hotare.
Transmis sub forma unei recomandări, mesajul este valabil și pentru toți cei care fac parte din administrațiile centrale și regionale, dar și pentru legiuitorii din Rusia, anunță site-ul rus „Znak”, citat de blogul financiar „Zero Hedge”. Nici angajații companiilor publice nu au scăpat de această directivă, relatează „Znak”, care citează oficialități din administrația centrală. Potrivit uneia dintre aceste surse, cei care decid să ignore recomandarea întâmpină dificultăți serioase în carierele lor din sectorul public. După toate probabilitățile, motivul aflat în spatele acestei directive trasate de Kremlin este îngrijorarea tot mai mare a conducerii de la Moscova față de imaginea transmisă la nivel național de elitele politice ruse, care vorbesc la televizor despre patriotism și „dușmanul occidental”, în timp ce-și trimit copiii să studieze în afara țării. Pe plan intern, părerile asupra unei asemenea inițiative sunt împărțite. Foarte mulți ruși consideră că măsura este binevenită, deși trebuia adoptată de mai multă vreme. Educația primită în străinătate de copiii elitelor din Rusia este un subiect constant de batjocură la adresa regimului de la Moscova, susține un cercetător rus în științe politice, citat de „Znak”. „Oamenii observă ipocrizia de a avea un stat centralizat și de a cultiva sentimentele patriotice și antioccidentale, în timp ce copiii angajaților guvernamentali studiază în afara țării. Nu poți să te închini la doi zei, trebuie să alegi unul!”, a declarat acesta. Pe de altă parte, un analist politic intervievat de același site crede că o asemenea decizie ar trebui abordată cu mai mult pragmatism. Această recomandare ar putea provoca mai degrabă un exod al oficialităților din aparatul de stat, decât reîntoarcerea copiilor aflați la studiu în universități străine de elită, a spus analistul. El a avertizat că directiva va instaura o atmosferă totalitaristă, similară celei resimțite de turci după puciul eșuat din iulie, contra președintelui Erdogan.
Schismă între Putin și propriile elite
Mai mult, el crede că măsura este o nouă lovitură adusă unității dintre Putin și propriile elite, după ce Moscova a încercat să dea o replică sancțiunilor impuse Rusiei de Occident, în urma crizei din Ucraina. „Dacă o interdicție asupra deținerii de bunuri în Occident este de înțeles, impunerea de măsuri restrictive în privința educației și serviciilor de sănătate ale rușilor din străinătate va duce la o schismă și mai mare”, a avertizat el. Din această perspectivă, alături de exacerbarea patriotismului, o altă posibilă motivație a deciziei lui Putin ar fi aceea de a le arăta oligarhilor de rang înalt cine este șeful.
Cu peste două treimi din deputați de partea sa, Putin deține un control fără precedent asupra Dumei și poate impune mult mai ușor modificări ale Constituției. Liderul de la Kremlin se pregătește acum liniștit pentru un al patrulea mandat prezidențial.