Un băiat de 10 ani din Pennsylvania, SUA, a fost suspendat timp de o zi şi mustrat pentru că în timpul orelor s-ar fi prefăcut că trage cu un arc cu săgeţi, ambele imaginare, într-un coleg.
Incidentul s-a petrecut în luna octombrie, însă cazul a ieşit la suprafaţă acum, când părinţii copilului au apelat la un ONG care apără libertăţile civile în încercarea de a şterge incidentul din dosarul de şcoală al fiului lor.
Potrivit ONG-ului "The Rutherford Institute", Johnny Jones, un elev de clasa a cincea, i-a cerut profesoarei un creion, în timpul orelor. Băiatul a luat creionul de la profesoară şi, în drumul înapoi din banca s-a, un prieten din clasă s-a prefăcut că îl împuşcă cu un caiet. Johnny Jones s-a prefăcut la rândul său, prin gesturi, că trage în colegul său cu un arc cu săgeţi.
Joaca imaginară a celor doi a fost pârâtă de o colegă. Profesoara i-a luat pe cei doi băieţi în afara clasei, i-a informat că un astfel de comportament nu este acceptat şi l-a informat pe directorul şcolii.
Directorul a decis ca Johnny Jones să fie suspendat timp de o zi şi să primească o mustrare, ambele măsuri urmând să figureze în dosarul elevului.
Şcoala la care acesta învaţă este implicată într-un program de "toleranţă zero" faţă de folosirea armelor. Potrivit regulilor programului: "cuţitele, instrumentele de tăiat, nunchaku-rile, armele de foc, puştile sau orice alt instrumet care poate fi folosit pentru aducerea de vătămări corporale" sunt interzize. Regulile programului interzic şi utilizarea de replici ale acestor instrumente.
Directorul şcolii, John Horton, şi-a motivat decizia, într-o discuţie cu mama băiatului de 10 ani, argumentând că gestul său a reprezentat "o ameninţare" prin folosirea "unei replici sau reprezentări a unei arme".
Preşedintele ONG-ului "The Rutherford Institute", John Whitehead, spune că decizia este una absurdă şi că va oferi un avocat părinţilor elevului.
"Astfel de politici trebuie să fie aplicate atunci când este vorba de arme adevărate şi ameninţări adevărate. Deciziile de felul acesta afectează psihicul copiilor. Aceşti birocraţi chiar nu gândesc ce efecte au acţiunile lor. Deciziile de genul acesta nu doar că incriminează comportamentul infantil, incriminează chiar imaginaţia. Cum ar fi ca un adult să fie amendat că şi-a parcat inorogul într-un loc interzis?", a spus Whitehead.
Acesta a adăugat că a solicitat şcolii să şteargă din dosarul elevului această abatere, în caz contrar părinţii rezervându-şi dreptul de a da instituţia în judecată.
Politicile de "toleranţă zero" sunt adoptate în tot mai multe instituţii de învăţământ americane ca urmare a incidentelor din ce în ce mai numeroase de violenţă, care uneori care implică arme de foc, din şcoli. Totuşi, aceste reguli au dus uneori la situaţii în care copii de clase primare au fost suspendaţi pentru că s-au prefăcut că trag cu arme de jucărie, că au făcut gestul de a trage cu arma sau chiar pentru că au desenat arme pe caietele lor.