x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copil născut seropozitiv, fără urme de boală la 18 luni după încetarea tratamentului

Copil născut seropozitiv, fără urme de boală la 18 luni după încetarea tratamentului

24 Oct 2013   •   14:06
Copil născut seropozitiv, fără urme de boală la 18 luni după încetarea tratamentului

Un copil american în vârstă de trei ani născut seropozitiv şi tratat imediat după naştere cu antiretrovirale continuă să nu prezinte nicio urmă de SIDA, după 18 luni fără tratament, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă, oferind speranţă pentru o vindecare a nou-născuţilor printr-o terapie precoce.

 Acesta este primul caz cunoscut până în prezent de "vindecare funcţională" a unui bebeluş infectat de mama lui seropozitivă. Cazul a fost dezvăluit în presa internaţională în luna martie. Bebeluşul, o fetiţă, a primit antiretrovirale la mai puţin de 30 de ore după naştere, mult mai devreme decât se procedează în mod normal cu nou-născuţii, pentru care riscul de infectare este ridicat.

Acest tratament precoce explică probabil "vindecarea funcţională" a fetiţei, în prezent în vârstă de trei ani. Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, însă concentraţia acestuia este atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului poate să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat virusologii.

Tratamentul primit de fetiţă la scurt timp după naştere a blocat probabil formarea de rezervoare virale, care sunt dificil de tratat, potrivit cercetătorilor. Aceste celule contaminate "adormite" relansează infecţia la cele mai multe dintre persoanele seropozitive, la câteva săptămâni după oprirea administrării de antiretrovirale.

"Observaţiile noastre sugerează faptul că această remisie nu este un hazard, ci este probabil rezultatul unei terapii antiretrovirale agresive foarte precoce, care a împiedicat HIV să se stabilească în celulele imunitare ale copilului", a subliniat medicul Deborah Persaud, virusolog la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista New England Journal of Medicine, şi care continuă să o monitorizeze pe fetiţă.

×
Subiecte în articol: sida tratament antiretrovirale