x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a aniversat 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale printr-un exerciţiu militar

Coreea de Nord a aniversat 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale printr-un exerciţiu militar

25 Apr 2017   •   10:35
Coreea de Nord a aniversat 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale printr-un exerciţiu militar

Coreea de Nord a aniversat marţi 85 de ani de la înfiinţarea armatei sale printr-un exerciţiu de tiruri convenţionale, potrivit presei sud-coreene, pe fondul unor zvonuri care anunţau un posibil test nuclear sau un tir cu rachetă, relatează AFP. 
În paralel, Seulul a anunţat exerciţii cu un portavion american aşteptat să sosească în regiune. 
Existau zvonuri cu privire la faptul că Phenianul ar putea efectua un al şaselea test nuclear sau un tir cu rachetă cu ocazia acestei aniversări. 
Marţi la amiază (ora locală), niciun eveniment de acest tip nu fusese detectat: "Nicio evoluţie neobişnuită nu a fost detectată", a comunicat Ministerul Apărării sud-coreean. 
Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, care citează o sursă guvernamentală sub rezerva anonimatului, Coreea de Nord a marcat evenimentul "cu cel mai mare exerciţiu al său de tiruri" de artilerie în oraşul portuar Wonsan, în estul ţării. 
Phenianul, care intenţionează să construiască o rachetă capabilă să transporte focos nuclear pe continentul american, a efectuat două teste cu rachete de la începutul lunii. Tensiunile s-au intensificat în ultimul timp în regiune, pe fondul schimbului de declaraţii belicoase între Phenian şi Washington. 
Declaraţiile Phenianului devin totuşi mai incendiare primăvara în perioada exerciţiilor comune anuale ale forţelor americane şi sud-coreene, pe care Coreea Nord le percepe ca pe o repetiţie generală a invadării teritoriului său, comentează AFP. 
Ziarul Rodong Sinmun, organul de presă al partidului unic aflat la putere în Coreea de Nord, a avertizat marţi împotriva consecinţelor funeste ale unei eventuale lovituri preventive din partea SUA. Aceasta ar provoca o "pedepsire dintre cele mai brutale pe cer, pe pământ ca şi în mare, venind din profunzimile apei fără avertisment prealabil", scria publicaţia. 
Preşedintele american Donald Trump şi numeroşi responsabili americani au avertizat Coreea de Nord că toate opţiunile "sunt pe masă" din cauza programelor nord-coreene nucleare şi balistice, inclusiv opţiunea militară. 
Trump a estimat luni că Consiliul de Securitate al ONU trebuie "să fie pregătit" să impună noi sancţiuni Phenianului. ONU a impus deja şase serii de sancţiuni Coreii de Nord. 
Washingtonul a trimis portavionul nuclear Carl Vinson şi escorta sa în zona peninsulei coreene, unde el ar urma să sosească înainte de sfârşitul săptămânii după o oarecare confuzie asupra poziţiei sale exacte. Preşedintele american sugerase atunci că acesta ar trebui să se îndrepte spre Peninsula Coreea, în timp ce el fusese de fapt trimis în Australia. 
Nava americană va participa la exerciţii comune cu forţele sud-coreene care "vor demonstra hotărârea fermă a Seulului şi a Washingtonului de a pedepsi provocările nord-coreene", potrivit marinei sud-coreene. Acestea vor avea loc în Marea Japoniei. Pe de altă parte, cei doi aliaţi vor începe totodată marţi exerciţii navale comune în Marea Chinei de Est. 

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: coreea de nord aniversare armata