x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Japonia susține că acțiunea este „fără precedent"

Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Japonia susține că acțiunea este „fără precedent"

05 Iun 2022   •   09:10
Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Japonia susține că acțiunea este „fără precedent"
Sursa foto: Hepta

Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în largul coastei de est, afirmă Coreea de Sud, potrivit CNN.

Coreea de Nord a lansat duminică opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apele din largul coastei sale estice, a anunțat Statul Major din Coreea de Sud. Japonia a calificat acțiunea ca fiind „fără precedent".

Rachetele au fost lansate din zona Sunan, în apropiere de capitala nord-coreeană Pyongyang, în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 și 9:43, ora locală a Seulului, potrivit Statului Major.

Șeful securității naționale din Coreea de Sud, Kim Sung-han, va organiza o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare, a declarat biroul prezidențial.

Racheta marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima, pe 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care președintele american Joe Biden își încheia călătoria în Asia și se întorcea în Statele Unite.

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm" față de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând reporterilor că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU.

Ministrul Apărării din Japonia, Nobuo Kishi, a calificat lansarea ca fiind „fără precedent" și a confirmat că cel puțin șase rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei.

„Numărul extrem de mare de lansări din cel puțin trei locuri într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent", a declarat el, adăugând că lansările de rachete care amenință pacea și securitatea internațională nu pot fi tolerate.

Japonia a protestat în mod oficial față de ultimele acțiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Ca răspuns la lansarea de duminică, armata sud-coreeană și-a întărit supravegherea și „cooperează îndeaproape și menține o poziție de pregătire completă cu SUA", a declarat șeful Statului Major Întrunit.

(sursa: Mediafax)

×