x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a repornit operaţiunile într-un reactor nuclear

Coreea de Nord a repornit operaţiunile într-un reactor nuclear

15 Sep 2015   •   15:18
Coreea de Nord a repornit operaţiunile într-un reactor nuclear

Coreea de Nord a anunţat marţi repornirea operaţiunilor la un reactor nuclear considerat ca principala sa sursă de plutoniu de calitate militară, declanşând al doilea semnal de alarmă în 24 de ore privind intenţiile sale în materie de arme nucleare şi balistice, relatează AFP şi Reuters.

Anunţul directorului Institutului de Energie Atomică (IEA) din Coreea de Nord a survenit la scurt timă după ce Phenianul a vorbit despre posibilitatea lansării pe orbită, luna viitoare, a unor sateliţi prin intermediul unor rachete, o eventualitate care, potrivit Seulului, ar constitui 'un act grav de provocare'.

În opinia specialiştilor în probleme legate de peninsula coreeană, divizată, momentul ales pentru cele două anunţuri a fost atent calculat de Phenian pentru a se impune pe ordinea de zi a unui viitor summit sino-american.

Într-un interviu pentru agenţia oficială KCNA, directorul IEA a indicat că toate instalaţiile complexului nuclear de la Yongbyon "au reluat operaţiunile la normal".

Printre instalaţiile de la respectivul complex se numără un reactor de cinci megawaţi care, potrivit experţilor, este capabil să producă circa şase kilograme de plutoniu pe an, o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară.

Reactorul de la Yongbyon a fost închis în 2007 în cadrul unui acord pentru dezarmare în schimbul ajutoarelor, însă Coreea de Nord a început lucrările de renovare după ultimul său test nuclear din 2013.

Phenianul "a îmbunătăţit constant, calitativ şi cantitativ, instalaţiile de arme nucleare prin diferite misiuni", a spus directorul IEA, al cărui nume nu a fost precizat de KCNA.

"Dacă Statele Unite şi celelalte forţe ostile continuă să aplice politica lor ostilă iresponsabilă, (Coreea de Nord) este pregătită să riposteze în orice moment prin arme nucleare", a spus el.

Avertismentul vine într-un moment în care Phenianul a lăsat de înţeles că ia în considerarea să lanseze sateliţi cu ajutorul rachetelor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la crearea partidului unic la putere, Partidul Muncitorilor din Coreea, la 10 octombrie.

"Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliţi (...) lansaţi pe cer la date şi în locuri stabilite de comitetul central" al partidului, a spus luni seară directorul agenţiei spaţiale nord-coreene, al cărui nume nu a fost precizat de KCNA.

Coreea de Nord a dat asigurări că tirurile de rachetă vizează să pună pe orbită sateliţi fără utilitate militară, în timp ce SUA şi aliaţii lor le văd ca teste de rachete balistice ascunse.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a atras atenţia că o astfel de lansare ar fi "o provocare serioasă, o ameninţare militară şi o încălcare a rezoluţiilor ONU", potrivit agenţiei Yonhap.

×