x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord se tratează de COVID cu gargară și propagandă

Coreea de Nord se tratează de COVID cu gargară și propagandă

17 Mai 2022   •   07:30
Coreea de Nord se tratează de COVID cu gargară și propagandă

Peste 1.200.000 de nord-coreeni s-au îmbolnăvit în ultimele două săptămâni de ceea ce Phenianul numește „febră”, iar în realitate este COVID-19 - a informat ieri Rodong Sinmun, ziarul oficial al Partidului Muncitorilor Coreeni.

 

Peste 550.000 de persoane sunt în tratament, iar 50 și-au pierdut viața. Coreea de Nord pare să fie în punctul în care restul omenirii se afla acum mai bine de doi ani. Țara a încercat să se apere de pandemie prin trăsătura sa fundamentală, izolarea de lume.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, i-a criticat aspru pe responsabilii din domeniul sănătății și a ordonat armatei să ajute la distribuirea de medicamente, în timp ce un val de cazuri de COVID se răspândește în țară - scrie BBC. Cifrele sunt impresionante, deși Coreea de Nord are o capacitate limitată de testare, așa că puține cazuri sunt confirmate.

Kim a condus o întâlnire de urgență a Biroului Politic în weekend, în care a acuzat oficialii că au greșit distribuția rezervelor naționale de medicamente. 

„Vopsirea” ajutoarelor din Sud

Comunitatea internațională s-a oferit anul trecut să aprovizioneze Coreea de Nord milioane de AstraZeneca și jet chinezești, dar Phenianul a susținut că a controlat COVID prin sigilarea granițelor sale la începutul lunii ianuarie 2020.

Acum, epidemia se răspândește rapid prin populația care nu este vaccinată, nu are imunitate acumulată și are opțiuni limitate pentru a trata virusul. Experții în sănătate spun că urgența este introducerea în țară a medicamentelor antivirale pentru a trata persoanele care suferă. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, Coreea de Nord trebuie să accepte ajutor și încă nu a cerut niciunul. Ofertele de vaccinuri și ajutor ale Coreei de Sud au rămas fără răspuns.

Este extrem de puțin probabil ca Nordul să accepte pe față ajutor din partea Coreei de Sud - comentează BBC. Pentru a proteja orgoliul și politica nord-coreeană, proviziile Coreei de Sud trebuie împachetate și inscripționate ca venind de la o organizație mondială precum Națiunile Unite.

Kim: „Cel mai mare dezastru, de la înființarea țării”

Profesorul Hazel Smith de la Școala de Studii Orientale și Africane (SOAS) din Londra spune că acele carantine stricte au fost o strategie-cheie pentru Coreea de Nord în încercarea sa de a controla epidemiile în trecut - cum ar fi pentru Sars sau Ebola.

Acum, că granițele au fost penetrate de COVID, țara nu are nici infrastructură organizațională și nici nu poate satisface nevoi de bază: dezinfectant, apă curentă, electricitate - a explicat pentru BBC profesorul Smith. 

Kim Jong-un a numit focarul de Covid-19 care se răspândește rapid în țară „un mare dezastru”.

„Răspândirea epidemiei maligne este (cea mai mare) tulburare care a căzut asupra țării noastre de la înființare”, a declarat agenția oficială de presă KCNA, citat de el.

Pe lângă impactul direct asupra sănătății, au fost ridicate temeri pentru producția de alimente.  Țara a suferit o foamete cumplită în anii 90, iar astăzi Programul Alimentar Mondial al ONU estimează că 11 milioane din cei 25 de milioane de nord-coreeni sunt subnutriți.

Dacă muncitorii agricoli nu pot lucra, spun analiștii, implicația este extrem de gravă.

„Vaccinare” cu ceai, de trei ori pe zi

În contextul în care nu există campanie de vaccinare, populația luptă împotriva COVID cu antibiotice și remedii casnice precum gargara cu apă sărată sau ceai de „caprifoi japonez” ori de frunze de salcie, de trei ori pe zi.

„Tratamentele tradiționale sunt cele mai bune!", a declarat o femeie pentru televiziunea de stat, în timp ce soțul ei spunea că le cerea copiilor lor să facă gargară cu apă sărată în fiecare dimineață și seară. O locuitoare în vârstă din Pyongyang a spus că a fost ajutată de ceaiul de ghimbir și de aerisirea camerei sale.

În schimb, ministrul adjunct al Sănătății publice, Kim Hyong Hun, a anunțat că țara a trecut de la un sistem de carantină la unul de tratament pentru a face față sutelor de mii de cazuri suspecte de „febră" raportate în fiecare zi, anunță Reuters.

Pentru a trata COVID și simptomele sale, presa de stat a încurajat pacienții să folosească analgezice și antifebrile, cum ar fi ibuprofenul, precum și amoxicilina și alte antibiotice - care nu combat virusurile, dar care sunt uneori prescrise pentru infecții bacteriene secundare.

În ciuda numărului mare de medici pregătiți și a experienței în mobilizarea pentru urgențe sanitare, sistemul medical nord-coreean este extrem de subdimensionat, spun experții.

Ordinea operațiilor, în stil Phenian

Săptămâna trecută, autoritățile au instituit lockdown înainte să anunțe chiar epidemia. Conform surselor sud-coreene, în timpul după-amiezei de marți, cetățenilor li s-a cerut brusc să se întoarcă acasă.

392.920 de noi cazuri de „febră” au fost fost înregistrate în 24 de ore, de sâmbătă până duminică, a informat Rodong Sinmun, ziarul Partidului  

Faptul că Phenianul își raportează decesele și numărul de cazuri este văzut ca un indiciu că are nevoie și vrea ajutor

Coreea de Sud s-a oferit să trimită ajutor nelimitat către Nord, dacă este solicitat, inclusiv doze de vaccin, lucrători sanitari și echipamente medicale

Deși nu pretinde că antibioticele și remediile casnice vor elimina COVID, Coreea de Nord are un lung istoric de dezvoltare de tratamente nedovedite științific, inclusiv o injecție făcută din ginseng despre care pretindea că ar putea vindeca orice, de la SIDA la impotență

×