Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut vineri o întrevedere cu ministrul marocan al învăţământului superior, cercetării ştiinţifice şi formării profesionale, Lahcen Daoudi, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Maroc, ambii oficiali subliniind necesitatea valorificării avantajelor pe care le oferă apartenenţa celor două ţări la spaţiul francofon, informează agerpres.ro.
Cei doi miniştri au exprimat interesul reciproc pentru finalizarea şi semnarea noului program de aplicare a acordului de cooperare culturală şi ştiinţifică, evocând în cadrul întrevederii tradiţia cooperării româno-marocane în domeniul învăţământului, cercetării ştiinţifice şi formării profesionale, ca vector important al consolidării legăturilor interumane şi a relaţiilor bilaterale în ansamblu.
De asemenea, cei doi oficiali au salutat progresele înregistrate în ultima perioadă în domeniul cooperării dintre universităţile din cele două ţări şi au arătat că vor încuraja şi susţine în continuare mobilitatea universitară şi stabilirea de contacte directe între studenţii şi elevii români şi marocani.
Ministrul Daoudi a subliniat cooperarea Regatului Maroc cu statele africane în domeniul învăţământului, arătând că ţara sa doreşte să devină o platformă educaţională pentru Africa, mai ales în domeniul ingineriei, şi a invitat specialiştii români să participe la proiectul marocan de creare a unei Universităţi Euro-Mediteraneene.
Titus Corlăţean a propus organizarea de consultări şi instituirea unei cooperări între institute de cercetare din România şi Maroc, în special în domenii în care expertiza ţării noastre se bucură de o recunoaştere la nivel mondial: informatică, mine, petrol, se arată în comunicatul de presă.
Cei doi miniştri au subliniat importanţa cooperării în domeniul cercetării, inclusiv în context european, pentru creşterea competitivităţii economice.
În acest context, ministrul român s-a referit la proiectul european Extreme Light Infrastructure care urmează a fi implementat la Măgurele, loc ales de Comisia Europeană datorită excelenţei şcolii româneşti de fizică.