x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Corupție la nivel înalt. Vicepreședinta Parlamentului European, reținută pentru luare de mită

UPDATE Corupție la nivel înalt. Vicepreședinta Parlamentului European, reținută pentru luare de mită

de Anastasia Paul    |    12 Dec 2022   •   13:41
UPDATE Corupție la nivel înalt. Vicepreședinta Parlamentului European, reținută pentru luare de mită
Sursa foto: Hepta

Vicepreşedinta Parlamentului European, Eva Kaili, şi alte trei persoane au fost inculpate şi reținute temporar, duminică, în Belgia din cauza unor acuzații de corupţie, scrie AFP.

Ca urmare a acuzațiilor de corupție, Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor din Grecia a anunțat înghețarea activelor Evei Kaili. Măsura vizează "conturile bancare, seifurile, companiile şi orice alte active financiare", a spus preşedintele instituției, Haralambos Vourliotis.

Aceeași decizie a fost luată și împotriva părinților eurodeputatei. 

Compania nou înființată Kolonaki, dezvoltator imobiliar dintr-un cartier de lux din Atena, se afla deja în vizorul autorității. Aceasta ar fi fost înființată de vicepreședinta Parlamentului European și de partenerul său de viață italian, reținut și el în Belgia. 

Eurodeputat din 2014, ea a devenit vicepreședinta Parlamentului European în ianuarie 2022, numire care a provocat reacții adverse mai ales în Grecia. Are 44  de ani și a fost prezentatoare de televiziune. 



Eva Kaili, prinsă în flagrant

Parchetul federal realizează o anchetă privind primirea de mită de la Qatar. Un judecător de instrucție din Bruxelles a decis arestarea preventivă a celor patru persoane pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie". Alte două persoane au fost eliberate de judecător.

Eva Kaili nu beneficiază de imunitate deoarece a fost prinsă, vineri, "în flagrant delict". Domiciliul acesteia a fost percheziționat. Și tatăl ei a fost găsit cu sume mari de bani. O percheziție a fost efectuată și la domiciliului unui alt eurodeputat.

Suspiciunile privesc "plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii, transmite Parchetul federal.

Totodată, preşedinta Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, i-a retras Evei Kaili toate atribuțiile pe care i le delegase, printre care și cea de reprezentantă pentru Orientul Mijlociu.

Mai mulți eurodeputați, printre care și Philippe Lamberts, în numele grupului Verzilor, au cerut demisia Evei Kaili, care a fost exclusă, vineri, din Partidul Socialist grec PASOK-KINAL.

×