EXTERNE
Noua strategie de asasinare prin decapitare a devenit tot mai populara in randurile insurgentilor islamici din Irak, Arabia Saudita si Afganistan.
ANCA ALDEA
Seulul, Washingtonul si aliatii Americii au condamnat asasinarea, prin decapitare, a translatorului sud-coreean Kim Sun-il, rapit in Irak in urma cu cateva zile, de catre o grupare afiliata retelei teroriste Al-Qaeda si condusa de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi.
Revenirea la tacticile medievale de omucidere este considerata de catre expertii militari noua tendinta a terorismului. Interesul autorilor acestor crime este, potrivit analistilor, alungarea occidentalilor "ocupationisti" din tarile lor. Militantii islamici cred ca, astfel, oamenii obisnuiti din jurul lor ii vor privi ca pe niste eroi, care s-au opus "vitejeste" opresiunii "colonialistilor".
DUPA TIPAR. Tehnica pastreaza, deseori, acelasi ritual. O victima este rapita si amenintata de mascati inarmati, pentru ca, dupa cateva zile, sa fie decapitata eventual in fata unei camere de luat vederi pentru ca asasinii sa se incunune de succes in fata oamenilor lor. Inregistrarile sau fotografiile facute sunt postate pe Internet ca "strainii sa ia aminte la ce li s-ar putea intampla".
Citește pe Antena3.ro
In mai, in Irak, uciderea, prin decapitare, a omului de afaceri american Nicholas Berg a provocat aceeasi groaza in randurile opiniei publice internationale. In spatele mortii lui se afla aceeasi grupare a lui Zarqawi.
Dupa ce presedintele Bush a lansat campania mondiala antiterorista, la sfarsitul lui 2001, a aparut, in 2002, si primul caz de decapitare a unui cetatean occidental. Povestea victimei, Daniel Pearl, ziarist la Wall Street Journal, ucis cu sange rece la Karachi, in Pakistan, a facut inconjurul lumii. Decapitarea nu a fost o tehnica prea folosita in Orientul Mijlociu. Militantii au preferat, pana nu demult, atacuri sinucigase, atacuri cu arme de foc sau deturnari.