x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cosmarul decapitarilor

Cosmarul decapitarilor

24 Iun 2004   •   00:00

EXTERNE

Noua strategie de asasinare prin decapitare a devenit tot mai populara in randurile insurgentilor islamici din Irak, Arabia Saudita si Afganistan.
ANCA ALDEA

Seulul, Washingtonul si aliatii Americii au condamnat asasinarea, prin decapitare, a translatorului sud-coreean Kim Sun-il, rapit in Irak in urma cu cateva zile, de catre o grupare afiliata retelei teroriste Al-Qaeda si condusa de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi.

Revenirea la tacticile medievale de omucidere este considerata de catre expertii militari noua tendinta a terorismului. Interesul autorilor acestor crime este, potrivit analistilor, alungarea occidentalilor "ocupationisti" din tarile lor. Militantii islamici cred ca, astfel, oamenii obisnuiti din jurul lor ii vor privi ca pe niste eroi, care s-au opus "vitejeste" opresiunii "colonialistilor".

DUPA TIPAR. Tehnica pastreaza, deseori, acelasi ritual. O victima este rapita si amenintata de mascati inarmati, pentru ca, dupa cateva zile, sa fie decapitata eventual in fata unei camere de luat vederi pentru ca asasinii sa se incunune de succes in fata oamenilor lor. Inregistrarile sau fotografiile facute sunt postate pe Internet ca "strainii sa ia aminte la ce li s-ar putea intampla".

"Este un truc politic si, depotriva, psihologic. Extremistii incearca astfel sa demonstreze "dusmanului" cat sunt de nemilosi si de razbunatori. Stiu cum sa socheze opinia publica occidentala si, mai ales, pe cea din SUA", crede fostul ambasador SUA in Arabia Saudita, Richard Murphy.

LISTA NEAGRA. Doi americani au fost recent decapitati in Irak si Arabia Saudita. Americanul Paul M. Johnson jr, de profesie tehnician, a fost rapit si decapitat, in urma cu o saptamana la Riyadh, de militanti Al-Qaeda din Arabia Saudita. Asasinii au fotografiat cadavrul plin de sange al barbatului si capul aruncat intr-o parte si au postat imaginile pe Internet.

In mai, in Irak, uciderea, prin decapitare, a omului de afaceri american Nicholas Berg a provocat aceeasi groaza in randurile opiniei publice internationale. In spatele mortii lui se afla aceeasi grupare a lui Zarqawi.

La 14 aprilie, italianul Fabrizio Quattrocchi, rapit de insurgenti irakieni, a fost decapitat pentru ca Roma a refuzat sa-si retraga trupele din sudul Irakului.

Dupa ce presedintele Bush a lansat campania mondiala antiterorista, la sfarsitul lui 2001, a aparut, in 2002, si primul caz de decapitare a unui cetatean occidental. Povestea victimei, Daniel Pearl, ziarist la Wall Street Journal, ucis cu sange rece la Karachi, in Pakistan, a facut inconjurul lumii. Decapitarea nu a fost o tehnica prea folosita in Orientul Mijlociu. Militantii au preferat, pana nu demult, atacuri sinucigase, atacuri cu arme de foc sau deturnari.

Plecase sa castige un ban in plus

"Aduceti-mi fratele inapoi!", striga cu lacrimi in ochi una dintre surorile lui Kim Sunil, sud-coreeanul decapitat marti in Irak. "Sarmanul meu fiu a fost ucis de Guvernul sud-coreean", a spus mama tanarului. Trupele americane au descoperit cadavrul la circa 35 de kilometri de Bagdad, in directia Fallujah. Avea 33 de ani. Plecase sa munceasca in Golf pentru a face rost de bani ca sa devina pastor. Visul lui Kim, fiul unei familii modeste din Busan, un orasel-port in sudul tarii, era sa slujeasca Legea lui Dumnezeu pentru semenii sai. "Vreau sa-l inmormantez in interiorul Ministerului de Externe. Doar atat imi doresc", a declarat tatal disperat al victimei. In iulie, Kim ar fi trebuit sa-si revada familia. Cu ocazia zilei de nastere a tatalui sau.
×
Subiecte în articol: externe