x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cotidianul german Die Welt:”Românii nu au voie să se îmbolnăvească”

Cotidianul german Die Welt:”Românii nu au voie să se îmbolnăvească”

de Istvan Deak    |    01 Feb 2013   •   17:54
Cotidianul german Die Welt:”Românii nu au voie să se îmbolnăvească”

“Sistemul de sănătate din România este praf: românii nu au voie să se îmbolnăvească. Nici un stat membru UE nu investeşte mai puţin decât România în sistemul sanitar. În consecinţă, medicii părăsesc ţara”, scriu jurnaliştii de la cotidianul german Die Welt, într-o amplă analiză dedicată sistemului sanitar din ţara noastră. Dacă faptele descrise în articol corespund sau nu realităţii, vă invităm să comentaţi pe site-ul jurnalul.ro.

“Realitatea cruntă este că, în calitate de român trebuie să faci tot posibilul să nu te îmbolnăveşti şi, ca femeie, să nu rămâi însărcinată. Sistemul sanitar este putred în toate colţurile, dar asta nu pare să intereseze pe nimeni. Doar trei dintre cele 400 de spitale publice din România îndeplinesc standardele europene. În restul mişună şobolanii printre pacienţi, iar medicii lucrează doar în funcţie de spagă. Iar scandalurile sunt mai mereu la ordinea zilei”, scrie Die Welt, invocând şi câteva cazuri reale.

“Mărioara Rad, o tânără de 21 de ani, s-a prezentat la spital fiindcă urma să nască. Nici după ce i s-a rupt sacul amniotic, medicii nu s-au obosit să se ocupe de ea. Au trecut 36 de ore până când cineva s-a ocupat de ea. Prea târziu. Bebeluşul, complet sănătos la ultimele analize, a murit între timp în cea care ar fi trebuit să fie mămică”.

Medicii părăsesc România

Conducerea spitalului nu şi-a asumat răspunderea, invocând lipsa de personal. “Doi medici nu sunt suficienţi pentru a trata toţi pacienţii. Ne lipsesc 23 de specialişti, 23 de medici şi 97 de infirmiere”, motivează Gheorghe Ştefănescu, directorul Spitalului din Borşa. Rudele tinerei nu vor să accepte aceste scuze şi mută cazul în instanţă. “Astfel de cazuri apar destul de des în România. Dacă un medic va fi găsit vinovat, sancţiunea lui va consta doar într-o reducere a salariului cu 10 sau 15%. În rest, nu va suporta nici un fel de consecinţe. Din 2000 încoace în spitalele publice din România au murit 700 de persoane din cauza malpraxisului. Nici măcar un medic nu a fost condamnat la închisoare cu executare. Şi atunci nu ar trebui să ne mai mire cum decurg discuţiile medic-pacient în România. O femeie de 57 de ani s-a prezentat la spitalul din Piteşti. A plătit 50 de lei ca să fie primită de un medic. După o discuţie de 5 minute, medicul i-a transmis că a plătit prea puţin pentru a-i răspunde şi la alte întrebări. “Dacă îmi dai mai mulţi bani, spun şi eu mai multe -  i-ar fi spus medicul”, scrie Die Welt.

Codaşi la investiţii
“În ultimii cinci ani aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. 75% dintre aceştia nu împliniseră 40 de ani în momentul emigrării. Din totalul de 80.000 de locuri de muncă destinate medicilor, doar jumătate sunt ocupate.  Nici o ţară din Uniunea Europeană nu alocă atât de puţini bani pentru sistemul de sănătate cum o face România. Doar 3,8% din Produsul Intern Brut este investit în sistemul sanitar. Din cauza crizei economice continue, acest buget va fi diminuat. În ceea ce priveşte vecinii vest-europeni, media se situează în jurul a 7%, dar în Slovenia atinge chiar 9,4%. Efectul este resimţit în special în rândul pacienţilor vârstnici. Tratamentul lor este de foarte multe ori refuzat. Angajaţii clinicilor îşi rotunjesc veniturile de fiecare dată când au ocazia. Dacă vrei un pahar cu apă, asistenta trebuie să primească echivalentul a doi euro. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu şoferii de pe ambulanţe. Având în vedere numărul limitat de paturi, uneori ajung chiar doi sau trei pacienţi să împartă acelaşi pat. Medicamentele trebuie aduse de acasă, fiindcă din spital nu primeşti nimic”, subliniază Die Welt.

Nu se schimbă nimic
“Doar în ultimii doi ani au fost făcute publice peste 1.000 de plângeri legate de tratamentul din spitale. Din 2003 au existat 120.000 de cazuri de infecţii contactate pe durata şederii în spital. Chiar şi aşa nimic nu s-a schimbat de atunci. Urările sunt clare. Românii care îşi permit optează pentru un tratament în străinătate imediat ce se îmbolnăvesc mai serios. În schimb, prosperă clinicile private extrem de scumpe. Nu mai puţin de 66 de astfel de firme sunt active în acest sector, manevrând aproape 500 de milioane de euro în anul recent încheiat. În 2008, sumele vehiculate în sectorul privat erau doar de 350 de milioane de euro, deci vorbim de o creştere de 40%”, este concluzia jurnaliştilor de la Die Welt.

În aşteptarea reformei

Sectorul sanitar din România are nevoie de doi paşi în ceea ce priveşte reforma: să se reducă risipa şi să se aloce mai multe resurse, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer. "Noi am fost de acord cu ministrul şi cu autorităţile, că sectorul sanitar are nevoie de doi paşi. În primul rând, trebuie să se reducă deficienţele şi risipa şi să se folosească mai bine resursele existente, de exemplu prin centralizarea sistemului de achiziţii publice la spitale. Deci, dacă se cumpără tifoane, bandaje, pentru toate spitalele de stat este clar că întotdeauna costul va fi mai mic decât dacă s-ar cumpăra la fiecare spital în parte. Sunt multe măsuri care pot fi implementate şi care ar permite să se meargă înainte cu banii existenţi în sectorul sanitar, pentru ca acest sector să fie unul sustenabil din punct de vedere financiar şi pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite. Pentru a-l pregăti pentru viitor este nevoie de mai mult de atât", a spus Vrijer.

×
Subiecte în articol: sistem sanitar