„Modelul suedez” se destramă. Imunitatea de grup nu ajută Suedia în fața COVID-19
Există foarte puține dovezi că imunitatea de grup îi ajută pe suedezi să lupte contra coronavirusului. Mai mult, mitul „modelului suedez”, care nu a impus carantina și s-a bazat numai pe măsurile voluntare, începe să se destrame, pe măsură ce Suedia a devenit una dintre țările europene cele mai afectate de pandemia de COVID-19.
„Chestiunea imunității de grup este dificilă”, a declarat Anders Tegnell, reputat epidemiolog al țării, citat de Bloomberg. „Nu vedem niciun semn de imunitate a populației, care să încetinească infecția în acest moment”, a adăugat el, într-o conferință de presă susținută la Stockholm. Suedezii au fost mult mai expuși la virus decât vecinii lor din partea nordică a Europei și, în același timp, fiecare al treilea locuitor al capitalei Stockholm care a fost testat are anticorpi, susțin date oficiale publicate cu câteva zile în urmă, mai arată Bloomberg. Acesta este în prezent rezultatul deja faimosului „model suedez”, într-o țară care a respins carantina și a preferat, în schimb, adoptarea de măsuri voluntare. De altfel, Tegnell mai afirmase și în trecut că imunitatea de grup este greu de măsurat și chiar pusese sub semnul întrebării cifrele oficiale. La rândul lor, autoritățile suedeze declaraseră că obținerea imunității de grup nu reprezintă o strategie în sine, dar expunerea oamenilor la virus constituie, fără îndoială, un test pentru examinarea unei teorii.
Pandemia nu iartă
Într-un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Suedia figurează constant între națiunile europene cele mai lovite de pandemie, conform ratelor relative de mortalitate și infectare. În aceste condiții, autoritățile suedeze sunt obligate să schimbe lucrurile din mers în privința strategiei de combatere a COVID-19, într-un moment în care rata zilnică a cazurilor de infectare a depășit 7.000 de persoane, la o populație totală de 10,1 milioane de locuitori. Într-o decizie caracterizată chiar de premierul Stefan Lofven drept „fără precedent”, suedezii nu vor mai avea voie să se adune în public în grupuri mai mari de opt persoane, iar vânzarea băuturilor alcoolice este acum interzisă după 10 seara. La sfârșitul săptămânii trecute, Lofven a susținut unul dintre rarele sale discursuri televizate, rugându-și compatrioții să facă mult mai mult pentru oprirea pandemiei. „Sănătatea și viețile oamenilor sunt încă în pericol, iar pericolul crește”, a declarat premierul Suediei, pe un ton grav. Noile restricții intervin pe fondul numeroaselor avertismente din spitale în privința umplerii rapide a locurilor din unitățile de terapie intensivă. Concomitent, autoritățile avertizează populația să nu se bazeze foarte tare pe posibila apariție a unui vaccin. „Nimeni nu trebuie să considere că existența unui vaccin în câteva luni este un indiciu pentru a putea să devenim neglijenți cu măsurile necesare” în vederea protejării contra virusului, a declarat, marți, Thomas Linden, responsabil în Consiliul Național de Sănătate, citat de Bloomberg. „Într-un al treilea val, sistemul de sănătate va fi mult mai solicitat decât a fost până acum”, a adăugat el.
„Sănătatea și viețile oamenilor sunt încă în pericol, iar pericolul crește!”
Stefan Lofven, premierul Suediei

Ştiri din .ro
Statele Unite are un nou președinte. Joe Biden este al 46-lea președinte american
Explozie puternică în Madrid. Cel puţin trei morţi, un dispărut şi opt răniţi
Prefectul Capitalei anunță posibile relaxări ale restricțiilor, dacă rata de infectare se menține sub 3 în următoarele 48 de ore
VIDEO. Ultimele discursuri ale lui Donald Trump în calitate de președinte. „Am făcut ceea ce am venit să facem - și mai mult decât atât”/ „Ne revedem curând”

Sportivii din loturile olimpice și membrii staff-urilor tehnice vor fi vaccinați în etapa a doua a campaniei naționale
Tinerii din medii defavorizate pot obţine gratuit permisul de conducere
SUA va reveni în OMS. Ce decizii va lua Joe Biden în prima zi de mandat
Sorin Cîmpeanu spune că numărul angajaților din educație care vor să se vaccineze crește de la o zi la alta
Bogdan Gheorghiu cere includerea angajaților din cultură în etapa a doua de vaccinare
Raluca Turcan, după ce s-a vaccinat anti-COVID: Nu am avut nicio reținere
MS: 76 de probe pentru a identifica noua tulpină din Marea Britanie au fost analizate până acum
PSD: Nicușor Dan se poartă fix ca prințesa cu inima împietrită din Regatul de Gheață
