x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crăciun confiscat, în Germania

Crăciun confiscat, în Germania

de Şerban Mihăilă    |    21 Dec 2016   •   09:23
Crăciun confiscat, în Germania
Sursa foto: Michael Sohn/AP

La capătul unui an în care au fost loviți de o serie de atentate fără precedent, comise de solicitanți de azil și revendicate de rețeaua radicală Stat Islamic (SI), germanii au fost victimele unui nou atac terorist, lansat chiar în inima țării, la tradiționalul târg de Crăciun din Berlin. Atentatul clatină serios scaunul Angelei Merkel, în alegerile de anul viitor.

 

Deși, ieri după-amiază, poliția nu era sigură că a arestat pe cine trebuie, șoferul camionului care a intrat, luni seară, în mulțimea adunată la târgul de Crăciun din Berlin, ucigând 12 persoane și rănind alte 48, pare să fi fost un tânăr de 23 de ani din Pakistan, a relatat, ieri, presa germană, citată de BBC. Identificat drept Naved B., acesta ar fi pătruns în Germania anul trecut , urmând ruta balcanică a imigranților. Pakistanezul este solicitant de azil și se afla deja în atenția poliției pentru mici infracțiuni, însă nu era cunoscut pentru legături cu organizații teroriste. El ar fi părăsit în fugă cabina camionului, după ce a străbătut la bordul acestuia 80 de metri prin perimetrul târgului, însă a fost prins de poliție într-un parc, la doi kilometri de locul atentatului, în urma indicațiilor unui martor care l-ar fi urmărit pe atacator, a relatat BBC. „Arma crimei” a fost un camion înmatriculat în Polonia, furat de agresor, în care a fost descoperit cadavrul șoferului polonez. Citate de mass-media americane, oficialități din Forța de Mobilizare Populară din Irak au afirmat că, potrivit unor mesaje schimbate de teroriști pe o aplicație de comunicare utilizată în mod frecvent de islamiștii radicali, SI ar fi responsabil pentru atacul din Berlin. SI nu a revendicat însă atentatul imediat, așa cum procedase în cazul atacurilor similare din Nisa, în iulie, și din Ohio, în noiembrie. Atacul de luni constituie o grea lovitură pentru Angela Merkel, după ce, în 2015, politica „ușilor deschise” promovată de cancelarul german a adus în țară circa 1,2 milioane de imigranți și un val de atentate fără precedent. Merkel a fost băgată în ședință de aliații săi politici, care i-au reproșat că va compromite total rezultatul alegerilor generale de anul viitor și i-au cerut să oprească valul de imigranți. Coaliția condusă de creștin-democrații cancelarului (CDU) a suferit un eșec neașteptat la scrutinele regionale de anul acesta, care au marcat ascensiunea fulminantă a formațiunilor populiste de dreapta.

Pe un ton ferm, aliații bavarezi ai CDU i-au cerut Angelei Merkel să schimbe politica de securitate și imigrație a Germaniei. „Datorăm victimelor, celor afectați și întregii populații să regândim politica noastră de imigrație și de securitate și să o modificăm", a declarat, ieri, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale, partidul bavarez aliat al CDU.

„Die Welt” a citat oficiali ce susțin că pakistanezul arestat nu ar fi autorul atacului și îl caută în continuare pe atentator.

 

×