x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crăciun cu "Buon Natale" 

Crăciun cu "Buon Natale" 

de Monica Dumitrescu    |    27 Dec 2007   •   00:00
Crăciun cu "Buon Natale" 
Sursa foto: LUCIANO DEL CASTILLO/

Cei mai mulţi dintre romănii care muncesc in Italia au sărbătorit Crăciunul "in Cizmă". Şi pentru că tradiţiile italienilor sunt atăt de diferite, ai noştri au de pe acasă căte un obicei care să le redea mireasma adevăratei sărbători.

Cei mai mulţi dintre romănii care muncesc in Italia au sărbătorit Crăciunul "in Cizmă". Şi pentru că tradiţiile italienilor sunt atăt de diferite, ai noştri au de pe acasă căte un obicei care să le redea mireasma adevăratei sărbători.

Romănii au participat la slujbele organizate in parohiile romăneşti din Peninsulă şi au mers la colindat. Pentru că, nu-i aşa, romănul trebuie să-şi poarte credinţa oriunde in lume. Tradiţiile romăneşti le lipsesc tuturor acolo, departe de casă.

Ioana lucrează pe meleaguri italiene de aproximativ şase ani. O bucureşteancă "brava", cum o laudă italienii. Ingrijeşte un bătrăn la Perugia. Munceşte zi-lumină, iar casa bătrănului străluceşte. Apreciată pentru munca sa, anul acesta a primit de la bătrăn cel mai frumos dar de Crăciun. Permisiunea de a-şi invita soţul in Italia de Sărbători. "Eu sunt norocoasă. Numeri pe degete familiile care te lasă să-ţi inviţi rudele. Anul trecut am fost singură de Sărbători şi nu vă pot spune ce sentimente am trăit", povesteşte bucureşteanca. Anul acesta a fost departe de cele două fiice ale sale. Una dintre ele lucrează la Roma şi a plecat acasă de Sărbători, iar cealaltă e in Romănia. Aşa că Marin, soţul, a fost singurul care i-a indulcit Sărbătorile departe de casă.  

BUCATE. A fost liberă in ziua de Crăciun. A gătit sarmale cu varză murată şi afumătură adusă de acasă. "Au mai venit in vizită două romănce care lucrează in zonă şi am sărbătorit intre romăni. A fost mai bine decăt anul trecut, dar imi e dor de ceea ce intregeşte sărbătorile noastre", adaugă Ioana. Pe masă, alături de sarmale, a aşezat friptură şi vin, iar ca desert un Panetone italienesc. Au vorbit, şi-au adus aminte de casă, de părinţi, copii şi prieteni. Au mai făcut şi puţină politică. "Dacă ar fi bine in Romănia, m-aş intoarce şi măine. Dar cum să trăieşti dintr-o pensie de căteva milioane? Italia e o ţară frumoasă, insă mie imi e dor de tot ce am lăsat acasă. Imi e dor de pămăntul meu romănesc şi chiar de Bucureşti. Nu am trăit sentimentele astea pănă să vin aici", spune bucureşteanca. 

POLITICĂ. Ca orice romăn aflat pe meleaguri italiene, Ioana a suferit şi ea atunci cănd la ştiri s-a vorbit numai despre romănii hoţi şi criminali: "Am fost foarte supărată. Aici se ştie foarte bine căt de periculoasă este, de exemplu, mafia albaneză. Cum a fost posibil să devenim deodată atăt de periculoşi, incăt să fim arătaţi cu degetul?". Din fericire, familia pentru care lucrează nu i-a reproşat niciodată că s-a născut in aceeaşi ţară cu Mailat, cel acuzat de jefuirea şi uciderea unei italience. "Fiul bătrănului este profesor universitar şi predă şi in Romănia. Cunoaşte destul de bine poporul romăn. Mi-a spus să stau fără grijă, căci e doar o maşinaţie politică şi că aşa sunt latinii, speculează tot. Că imediat cum vor găsi alt scandal, televiziunile nu ne vor mai arăta cu degetul şi totul va fi uitat. Dar a fost doar o manipulare la nivel politic, nu?", aşteaptă Ioana confirmarea. Pentru că e serioasă, nu s-a temut nici o secundă că va fi trimisă inapoi in Romănia.

Alternative

Mirabela a venit să lucreze in Italia cu două luni in urmă. Nu mai putea trăi cu cei 500 de lei pe care ii căştiga acasă. Pentru a-i alina dorul de casă, sora sa, stabilită in Italia, dar şi mama au inchiriat o cameră la o pensiune in apropiere, aşa că Mirabela a sărbătorit Crăciunul alături de cei dragi. "Pentru că eu am doar o zi liberă de sărbători, au venit ele la mine in Perugia. Am servit doar bucate tradiţionale italiene, care sunt foarte bune, deşi imi e dor de şorici de porc şi turte cu julfă."

Cumpărături

In Ajun de Crăciun, in Perugia, un orăşel aflat in inima Italiei, se vorbea romăneşte. Am intălnit şi cerşetori urănd "Auguri" şi "Buon Natale" şi conaţionali aflaţi la cumpărături. "Am luat carne de porc şi cărnăciori să facem o friptură şi vin. Mai avem aperitiv şi prăjituri. Nu e ca acasă, dar e Crăciun", ne-a spus Daniela in timp ce işi umplea coşul in supermarket. "Cea mai mare bucurie e că a venit prietenul meu de la Torino şi că nu mai sunt singură. Eu am liber doar două zile şi nu aş fi putut pleca", a completat tănăra. 

×
Subiecte în articol: externe