x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cracovia nu vrea amânare

Cracovia nu vrea amânare

de Sorin Anghel    |    16 Apr 2010   •   00:00
CORESPONDENŢĂ DE LA CRACOVIA
La Varşovia, autorităţile se gândesc la amânarea funerariilor preşedintelui Lech Kaczynski. În Cracovia, oraşul unde va avea loc înmormântarea, oamenii nici nu vor să audă de aşa ceva.

Prezenţa lui Barack Obama la înmormântarea lui Lech Kaczynski a făcut ca lucrurile să se schimbe brusc la Cracovia. Măsurile de securitate sunt sporite. Poliţia este peste tot. În Polonia au venit câteva sute de agenţi ai serviciilor secrete americane. Pentru început, au luat la puricat toate casele aflate pe marginea drumului ce leagă aeroportul de oraş. Autoritatea Aeriană Poloneză a anunţat însă că nu toţi oaspeţii care vor ajunge la înmormântarea preşedintelui vor ateriza la Cracovia. O parte din aeronave vor fi direcţionate către Katovice, oraş aflat la 100 de kilometri distanţă. Din cauza norului de cenuşă provocat de vulcanul din Islanda, prezenţa unora dintre oficiali este pusă sub semnul întrebării. În acest moment, la sol se află mai multe aeronave decât după momentul 11 septembrie 2001. La Cracovia, nimeni nu ia în calcul o posibilă amânare a ceremoniei de înmormântare, deşi autorităţile de la Varşovia au anunţat că se gândesc şi la această variantă.


DOUĂ ZILE FĂRĂ ALCOOL
Ca peste tot în lume, există şi profitori de pe urma unei tragedii cum este cea petrecută sâmbătă la Smolensk. Pe internet se vând suveniruri cu chipul lui Lech Kazcynski. Astfel de produse nu au ajuns deocamdată şi în bazarul din centrul Cracoviei. Comercianţii de aici încearcă să-ţi ia ochii cu o şapcă, un tricou sau o cană pe care scrie Polska sau Krakow. Se uită strâmb când îi întrebi despre brelocuri cu preşedintele. La hotelurile din Cracovia, preţurile au crescut înspăimântător. Într-un stabiliment de 4 stele, o cameră dublă costă acum 1.000 de zloţi - cam 1.000 de lei -, de patru ori mai mult decât săptămâna trecută. Polonezii au scumpit tot. De la tichetele de parcare până la florile care se vând în centrul istoric. De ce are nevoie Polonia acum? Nu doar de compasiune, ci şi de steaguri. Cererile sunt atât de mari, încât producătorii au rămas fără materie primă. Nu doar că nu mai au material de croit, dar le lipseşte până şi aţa de cusut. Polonezilor cărora nu le pasă - există destule astfel de cazuri - de evenimentele ce vor avea loc mâine şi poimâine le va fi foarte greu. În Polonia a fost interzisă vânzarea de băuturi alcoolice în acest week-end. E ca şi cum s-ar interzice pastele în Italia sau micii în România.

×
Subiecte în articol: externe