O echipă formată din oameni de ştiinţă şi statisticieni de la Universitatea din Washington şi de la ONU au avertizat că până în anul 2100 există şanse de 80% ca populaţia lumii să ajungă la 12,3 miliarde, un număr mult mai mare ca estimările precedente, care dădeau o populaţie de 9,6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului 21.
Noile estimări, rodul unei munci de şapte ani, folosesc modele noi de proiecţie şi au marje de eroare mult mai mici ca studiile precedente.
Adrian Raftery, profesor de statistică şi sociologie la Universitatea din Washington, coautor al studiului, spune că pentru actualele estimări, cercetătorii au avut la dispoziţie date mult mai bune furnizate de ONU, precum şi metode statistice superioare celor folosite în trecut.
"Consensul, în ultimii 20 de ani, a fost că populaţia lumii va urca la 9 miliarde, se va stabiliza acolo, apoi va intra în declin. Am descoperit însă că există o probabilitate de peste 70% ca populaţia lumii să nu se stabilizeze în acest secol", spune Raftery.
Potrivit studiului, Africa va cunoaşte cea mai mare creştere demografică. Populaţia aflată la sud de deşertul Sahara va creşte de patru ori faţă de numărul actual până la sfârşitul secolului, ajungând la 4 miliarde de oameni.
În Asia este de aşteptat ca populaţia să crească până la 5 miliarde de oameni până în 2050, pentru a intra apoi într-un uşor declin. În Europa şi America de Nord este de aşteptat ca nivelul populaţiei să nu cunoască creşteri semnificative.