x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Creșterea economică a României încetinește. Avans de 2,9% în 2022

Creșterea economică a României încetinește. Avans de 2,9% în 2022

03 Mai 2022   •   10:04
Creșterea economică a României încetinește. Avans de 2,9% în 2022

Economia României va înregistra un avans de 2,9% în acest an, în scădere față de estimările anterioare de 4,3%, transmite Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) .

Motivele reducerii avansului economic se regăsesc în războiul din Ucraina, scumpirilor din domeniul energiei, problemelor din lanțurile de aprovizionare.  

FMI a prevăzut o creștere economică de 2,2% pentru România în 2022, de la 4,8% în toamna anului 2021 iar Banca Mondială a estimat un avans de doar 1,9%.

"Efectele crizei energetice şi ale perturbărilor în lanţurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul şi recentele majorări ale cotaţiilor internaţionale pentru produsele energetice, cât şi ale celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească. Încetinirea activităţii economice la nivel european şi mondial, conform estimărilor instituţiilor internaţionale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naţionale. Pentru principalele ţări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creşterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale", arată CNSP.

Instituția pune reducerea creșterii economice mai ales pe seama războiului din Ucraina și a noului val al pandemiei de COVID-19 în China. 

Partea bună este ridicarea restricțiilor sanitare. 
"În acest context, este de aşteptat continuarea recuperării de activitate în sectoarele cele mai afectate în perioada crizei sanitare, cum ar fi HORECA sau sectorul de transporturi. Se menţine însă riscul apariţiei în sezonul rece al unui nou val pandemic sau al unor mutaţii ale virusului. Analizele efectuate asupra contextului macroeconomic actual relevă un impact aşteptat a se manifesta atât asupra puterii de cumpărare la nivelul populaţiei, cât şi asupra procesului investiţional şi al activităţii agenţilor economici", subliniază sursa.

Totodată, avansul economic este sprijinit de capitalul fix, consumul privat și exporturile. Consumul final este aşteptat să se majoreze cu 2,7% în 2022 datorită avansului de 3,1% al consumului privat şi de 1,3% al celui guvernamental. Formarea brută de capital fix va avea o creştere de 4,8%, sub estimările precedente de 9,1%. 
Exporturile vor creşte cu 4,4% în 2022 iar importurile cu 5,1%.

Deficitul de cont curent se va menține la -6,9% din PIB din cauza deficitului comercial în creștere și a majorărilor de prețuri. 

Costurile vor crește peste estimările anterioare, cu 9,7%, față de 9,5% anterior, și 10,1%, față de 9,9%. 

Câştigul salarial mediu brut va crește cu 9,7%, până la 6.120 lei.

Rata şomajului seva situa la 5,4%.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost alcătuit pe o creştere economică de 4,6%. 

×
Subiecte în articol: economie