x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crezul lui Orban: „Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost!”

Crezul lui Orban: „Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost!”

17 Mar 2011   •   20:32
Crezul lui Orban: „Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost!”
Sursa foto: /r

156809-reuterslaszlo-balogh2011-03-15t111606z-1079821019-gm1e73f1hf901-rtrmadp-3-hungary.jpg„Dragi concetăţeni, această zi este o săr­bătoare a naţiunii. Amintirea re­vo­lu­ţiei şi a luptei de eliberare este importantă, întrucât rezumă, în mod fi­del, toţi pilonii importanţi ai identităţii noastre maghiare: mândria noastră naţională, cinstirea limbii şi culturii noastre de sine stătătoare, iubirea noastră de libertate. Fiecare un­gur care trăieşte în ţara ma­mă sau oriunde în lume simte că atunci când vine pri­mă­va­ra, atunci trebuie să ne adunăm, să pu­nem cocardele.

În acelaşi timp este un eveniment în care putem să facem o so­coteală şi un bilanţ asupra stării na­ţiunii. Avem foarte foarte mult de făcut. Suntem în faţa unor pro­bleme deo­se­bite. Am avut şi avem multe probleme la care nu putem aştepta. Am decis să fie ziua solidarităţii naţionale, de asemenea, am rezolvat problema pri­mi­rii ce­tă­ţeniei maghiare de către cei care trăiesc în afara graniţelor ţării, cu con­diţia sau în primul rând ca să nu îşi pă­ră­sească pământul natal. Ne în­drep­tăm spre noua Constituţie care a fost înaintată spre Parlament, deci noua Constitu­ţie a Ungariei care formulează şi ex­pri­mă solidaritatea tuturor un­gu­ri­lor şi în acelaşi timp şi responsabilitatea Un­ga­riei pentru toţi ungurii, indiferent unde trăiesc în lume. Pentru mine este un pri­lej fantastic să vă exprim bucuria cu oca­zia acestei sărbători. Dumnezeu să vă ajute! Să fiţi sănătoşi! Să fiţi bu­cu­roşi de această frumoasă zi de pri­mă­va­ră.

Sufletul meu dictează să vă trimit un me­saj. Pentru că şi eu am venit de pe pustia ungară ca şi marele poet Petofi. Re­­­voluţia a început în 1849 la Bu­da­pes­­ta. Nu a fost uşor deloc, pentru că mo­narhia austriacă era foarte aproape şi Viena la fel, foarte aproa­pe. Dar Pe­tofi şi ceilalţi ştiau foarte bine că ade­văratele bătălii se vor da aici în Ardeal. E bine să amintim de me­sajul lui Kosuth. Când a fost în­mo­r­mântat la Budapesta, după ce i-a fost cenuşa adusă acasă la Budapesta, când a fost re­înmormântat din nou, atunci la­cri­mile ungurilor au ex­p­rimat de fapt marea stimă faţă de e­roul revoluţiei care era Kosuth. Petofi când a venit în Ardeal a ştiut foarte bine că de fapt forţa maghia­rilor de atunci constituie Ardealul. Că ardelenii sunt de fapt coloana ver­te­brală a ungurilor. Petofi a scris că fiecare picătură de sânge de-a eroilor secui valorează aurul. De fapt, Ar­dea­lul a fost luat de la noi de ţările şi pu­terile care au avut un scop foarte bine definit: de a aţâţa naţiunile şi de a desena nişte graniţe la care ei să fie în continuare puternici şi dirijori.

Acum, această luptă se duce prin pace şi se duce prin calm şi înţelegere ca să predăm ştafeta generaţiei următoare. Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal să nu ţină doar două-trei generaţii, ci să se ţină în continuare, prin fluc­tua­ţia generaţiilor, în mod absolut normal, liberi, lucrând pentru comunitate. Să ne aducem aminte de stăpânii Ardealului, de soţiile lor, care fiecare la rândul lui a fost un exemplu de to­le­ranţă. Bethlem ce a făcut? A iubit foarte mult pe români. Domnitorii Ar­dealului au fost cei care au înţeles că Ardealul trebuie să fie un pământ de solidaritate. Un lucru este foarte im­portant. Să nu lăsăm ca steagul să ca­dă la pământ. Pentru că dacă va că­dea la pământ cineva tot trebuie să-l ridice.

Trebuie să predăm genera­ţii­lor tinere capacitatea noastră inte­lec­tuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloana noastră vertebrală. Este un mesaj pentru viitor. Este un mesaj de speranţă. Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost!”. Acesta este mesajul transmis de premierul ungar, Viktor Orban, maghiari­lor prezenţi la manifestările organizate marţi la Târgu-Mureş de Partidul Civic Maghiar, Consiliul Naţional Se­cuiesc şi Consiliul Naţional al Ma­ghiarilor din Transilvania cu ocazia zilei de 15 martie. Mesajul a fost citit de soţia ambasadorului Un­ga­riei la Bucureşti care, potrivit în­re­gis­trării traducerii de la faţa locului, nu a făcut nici o delimitare între mesajul propriu-zis al premierului ungar şi me­sa­jul ei.

Cu toate acestea, ministrul de Ex­terne, Teodor Baconschi, a găsit o ex­plicaţie care să justifice astfel lipsa oricărei reacţii din partea autorităţilor ro­mâne la declaraţiile iredentiste ale pre­mierului ungar. „Persoana care a citit me­sajul premierului Orban a fă­cut o pau­ză, după care a adăugat: «Şi acum vreau să vă spun câteva cuvinte din ini­m㻄, a spus ieri Baconschi, la au­die­rile din Parlament, insistând că aşteaptă o delimitare clară din par­tea am­basadorului Ungariei, Oszkár Füzes. În schimb, diploma­tul ungar nu a găsit „pauza” şi precizările des­pre care vorbeşte Baconschi, el de­cla­rând pentru Mediafax că „nu am fost aco­lo, dar cred că s-a făcut o confu­zie între mesajul oficial al lui Viktor Or­ban cu poemul lui Petofi Sandor şi cu discursul soţiei mele”.

×