x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Crimeea ar putea obţine statut nuclear

Crimeea ar putea obţine statut nuclear

de Agerpres    |    04 Apr 2014   •   18:17
Crimeea ar putea obţine statut nuclear

În contextul ameninţării din ce în ce mai mari a unui conflict armat privind Crimeea, Moscova trebuie să întărească urgent capacitatea defensivă a peninsulei, comentează experţii ruşi, care consideră chiar că ar fi necesară desfăşurarea de arme nucleare pe acest teritoriu, semnalează vineri ziarul Nezavisimaia Gazeta, potrivit RIA Novosti.

Directorul Centrului de studii sociale şi politice, Vladimir Evseev, a declarat ziarului că, formal, nu există obstacole pentru a instala armament nuclear în Crimeea. În apropierea oraşului Sudak a funcţionat până în 1996 un depozit de muniţie nucleară moştenită de la Uniunea Sovietică şi folosită în proiectile de artilerie, torpile şi rachete de croazieră.

"Muniţia a fost deja retrasă, însă depozitul a rămas la locul lui şi nu ar fi greu de restaurat. Trebuie doar să ne întrebăm dacă Rusia realmente are nevoie de el. Ar putea exista coliziuni întrucât ţările din Occident nu recunosc Crimeea", a spus expertul.

Fiind vorba de arme convenţionale, potenţialul militar al SUA şi NATO îl depăşeşte de câteva ori pe cel al Rusiei, a amintit acesta. Totuşi, dacă el va continua să crească în apropiere de frontierele ţării, Moscova ar avea un argument solid: arme nucleare tactice în Crimeea.

Generalul Leonid Ivaşov, care condusese Direcţia generală de cooperare militară internaţională a Ministerului Apărării, estimează că dorinţa NATO şi a SUA de a mări trupele în apropiere de frontierele Rusiei poate provoca răspunsuri ale Moscovei.

"De jure, nimic nu ne împiedică să desfăşurăm armament nuclear tactic în Crimeea. Ar fi o măsură extremă, însă Crimeea este teritoriu rus şi putem face acest lucru cu condiţia să nu contravină acordurilor internaţionale", a spus generalul.

×