x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminali de război nazişti, ajutaţi să fugă de Vatican şi Crucea Roşie.

Criminali de război nazişti, ajutaţi să fugă de Vatican şi Crucea Roşie.

27 Mai 2011   •   14:28
Criminali de război nazişti, ajutaţi să fugă de Vatican şi Crucea Roşie.

Cartea scrisa de Gerald Steinacher, cercetator la Universitatea Harvard, Nazis On The Run: How Hitler's Henchmen Fled Europe, demonstreaza faptul ca mii de nazisti, inclusiv nume precum Adolf Eichmann ori Josef Mengele, au reusit sa fuga la incheierea razboiului cu ajutorul unor documente procurate cu ajutorul Crucii Rosii Internationale si al Vaticanului.

Conform Daily Telegraph, o mare parte a cartii se bazeaza pe documente secrete ale Crucii Rosii, nepublicate niciodata, care faceau referire la un plan de stramutare a milioane de refugiati. Peste 8.000 de SS-isti au profitat de ajutorul “involuntar' care li s-a oferit, majoritatea fugind in Spania condusa de Franco, America de Sud ori Canada.

In timp ce Crucea Rosie poate avea un alibi, lucrurile sunt diferite in cazul Vaticanului, al carui ajutor acordat criminalilor de razboi nazisti a fost, potrivit lui Steinacher, premeditat. Concret, din dorinta de a revigora o Europa crestina si dintr-o teama morbida de comunismul promovat de URSS, Sfantul Scaun a pus umarul, prin intermediul comisiei pentru refugiati, la fuga din fata justitiei a altor cateva mii de acoliti ai lui Hitler.

In sprijinul teoriei sale, cercetatorul american aduce faptul ca Vaticanul a refuzat sa comenteze intotdeauna actiunile umanitare din timpul si dupa cel de-al doilea razboi mondial, arhivele sale fiind secrete interesului public.

×
Subiecte în articol: hitler Vatican nazisti crucea rosie