Anders Behring Breivik, autorul masacrelor din 22 iulie 2011 din Norvegia, în care au murit 77 de oameni, a dat în judecată statul norvegian, acuzându-l de încălcare a drepturilor omului pentru faptul că îl ţine în izolare totală de patru ani, informează Reuters.
Documentul, depus la Înalta Curte din Oslo şi care face trimitere la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cere ca lui Breivik să i se acorde dreptul de a veni în contact cu mai mulţi oameni, precum şi limitarea cenzurării corespondenţei sale.
Breivik 'are un grad extrem de izolare', a declarat avocatul său, Oeystein Storrvik, potrivit căruia contactele lui Breivik se limitează mai ales la cele cu gardienii şi cu personalul medical.
'Vrem să spunem că are dreptul să intre în contact cu alţi oameni', poate alţi deţinuţi, în pofida riscului ca aceştia să îl atace, a explicat avocatul. Instanţa urmează să decidă dacă va permite audierea acestui dosar.
Presa norvegiană a relatat că, în luna aprilie, Breivik a fost ameninţat cu moartea în închisoarea din Skien, lângă Oslo, de un alt deţinut, care a fost aproape de a pătrunde în celula lui. 'Acesta a fost un caz special. Cred, cu adevărat, că ar fi posibil ca el să vină în contact cu alţi oameni fără să fie rănit', a afirmat avocatul.
Guvernul norvegian a comunicat anterior că, în cazul lui Breivik, respectă prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, care stipulează, între altele, că 'nicio persoană nu trebuie să fie supusă torturii sau tratamentelor ori pedepselor inumane sau degradante'.
La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik, acum în vârstă de 36 de ani, a deschis focul asupra unor tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoeya şi a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, după ce detonase o bombă aproape de sediul guvernului, ucigând opt oameni.
Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă prevăzută de justiţia norvegiană, 21 de ani de închisoare, ce va putea fi prelungită nelimitat atât timp cât deţinutul va fi considerat periculos pentru societate. La proces, extremistul de dreapta nu a dat niciun semn că şi-ar regreta faptele.