x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminalul extremist Breivik afirmă că va lupta 'până la moarte' pentru naţional-socialism

Criminalul extremist Breivik afirmă că va lupta 'până la moarte' pentru naţional-socialism

16 Mar 2016   •   11:33
Criminalul extremist Breivik afirmă că va lupta 'până la moarte' pentru naţional-socialism
Sursa foto: Foto: Flickr.com

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia în 2011, a declarat miercuri că va lupta 'până la moarte' pentru naţional-socialism, în a doua zi a procesului pe care l-a intentat statului norvegian în legătură cu condiţiile sale de detenţie, informează France Presse.

În vârstă de 37 de ani, Breivik a mai spus că statul norvegian încearcă "să îl ucidă de cinci ani" prin menţinerea sa în izolare.

El s-a abţinut miercuri de la a mai face salutul nazist. Marţi, în prima zi de audieri în închisoarea din Skien în cadrul procesului pe care l-a intentat statului pentru tratamente 'inumane' şi 'degradante', Breivik a apărut ras în cap şi făcând salutul nazist.

Gestul i-a atras o avertizare din partea judecătorului Helen Andenaes Sekulic, care i-a cerut să nu îl mai repete în timpul procesului de patru zile.

"Voi încerca să ţin cont", a spus Breivik, după ce a spus că ar fi vorba de un vechi salut nordic, o explicaţie care rămâne de demonstrat.

Într-o scrisoare trimisă AFP din închisoare la sfârşitul lui 2014, el şi-a anunţat "jurământul faţă de naţional-socialism".

În cadrul procesului, Breivik acuză statul norvegian de tratamente 'inumane' şi 'degradante' şi că nu îi respectă dreptul la corespondenţă, încălcându-se Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, acuzaţii respinse de autorităţi.

El ispăşeşte o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită, după ce a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011: opt după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul guvernului la Oslo şi 69 deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insula Utoya. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Anders Breivik