x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cristian Diaconescu: Italia nu are un comportament european / Franco Frattini: Nu am folosit expresii xenofobe

Cristian Diaconescu: Italia nu are un comportament european / Franco Frattini: Nu am folosit expresii xenofobe

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Feb 2009   •   00:00

"Autorităţile de la Roma,  printr-o retorică extrem de agresivă şi extrem de provocatoare, incită la xenofobie. Vreau să vă spun foarte clar că acest comportament nu este unul european", a spus ministrul român de externe într-o intervenţie la Radio România Actualităţi. Reacţia oficialului român a constituit principalul subiect de analiză pentru publicaţiile importante din Italia precum şi reacţii ale guvernului Guvernului Berlusconi.



Replica ministrului italian de externe, Franco Frattini nu s-a lăsat aşteptată, ea venind prin intermediul cotidianului La Republica. "Nu reiese, în niciun fel, că membrii Executivului ar fi folosit expresii care pot fi considerate xenofobe", se apără Frattini. Imediat după ce  Cristian Diaconescu a vorbit pe tema atacurilor mediatice împotriva cetăţenilor români, RAI şi DEDIASET au alocat spţii importante evenimentului în buletinele de ştiri. Conform Antena 3, agenţiile ANSA şi AGI, site-ul dedicat imigranţilor - Stranieri, dar şi cotidianul Il Giornale - patronat de Berlusconi, au dus în ultimile zile campanii dure împotriva românilor. "România iese la atac. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat la postul public de radio că nu este european comportamentul guvernului italian", notează şi Corriere della Sera reacţia venită în urma acestor discriminări la care sunt instigaţi italienii de către diverse medii. În urma acestei luări de poziţie a ministrului român de externe, forumul alocotat articolului a fost invadat de discuţii dedicate. Cititorii susţin că ministrul român are dreptate, că Guvernul Berlusconi, dar şi parte a presei exagerează şi că nu trebuie judecaţi toţi românii din pricina unor infractori. Totodată, nu lipsesc luarile de poziţie agresive ale celor care se întreabă "în ce calitate ministrul Diaconescu îşi permite să vorbească despre comportamentul european, în condiţiile în care România nu este capabilă să pună capăt invaziei violatorilor şi a criminalilor care din această ţară ajung în Europa". Şi nu putem spune că, în mare parte, nu au dreptate faţă de valul de crime şi violuri pe care concetăţenii noştri le fac în Italia.


Ambasada României la Roma a solicitat recent autorităţilor italiene să ia măsuri pentru protejarea românilor aflaţi în Peninsulă. Prin intermediul unor scrisori trimise prefectilor si primarilor din zonele unde s-au inregistrat agresiuni asupra romanilor, MAE a cerut masuri de protejare a comunitatii romanesti si de prevenire a situatiilor conflictuale. Separat, au avut loc discutii cu seful comandamentului de carabinieri al provinciei Roma. "Din păcate, nu cred că suntem în momentul în care putem spune că lucrurile se vor schimba  în Italia, pentru că acolo există o anumită atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul guvernului, pe care eu nu pot să mi-o explic. Vreau să spun foarte clar că incidentele ce se produc în întreaga Europă în legătură cu o serie de cetăţeni din diverse state sunt în egală măsură regretabile şi absolut necesar a fi sancţionate imediat şi cu proporţionalitatea pedepsei aşa cum justiţia o hotarăşte, dar, totodată, mi se par regretabile atitudinile, inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autorităţilor de la Roma, prin care, printr-o retorică extrem de agresivă şi extrem de provocatoare, practic, se incită la xenofobie. Vreau să vă spun foarte clar că acest comportament nu este unul european", a subliniat seful diplomaţiei române la postul naţional de radio.

×
Subiecte în articol: diaspora