x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cristian Diaconescu:MAE caută soluţii pentru a-i consilia pe români să completeze corect cererile de viză SUA

Cristian Diaconescu:MAE caută soluţii pentru a-i consilia pe români să completeze corect cererile de viză SUA

de Mihaela Matachita    |    12 Mai 2009   •   00:00

Ministerul de Externe caută o formulă de a-i sprijini pe cetăţenii români să completeze cât mai corect formularele pentru obţinerea vizelor SUA, rata de respingere fiind singurul aspect problematic pentru eliminarea vizelor americane, a declarat Cristian Diaconescu.



Ministrul român de Externe, care s-a întors dintr-o vizită în SUA, a vorbit marţi, la Bucureşti, în termeni foarte optimişti despre includerea României în Visa Waiver, programul american de scutire de vize pentru cetăţenii care călătoresc în SUA. El a spus că, în prezent, "nu mai avem de îndeplinit decât o serie de criterii tehnice de acces în programul american de scutire de vize, mai ales în ceea ce priveşte scăderea ratei de refuz, undeva sub 10%".

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a arătat că "statele din jurul României, cum ar fi Ungaria, au reuşit să intre în programul Visa Waiver încercând la nivel instituţional - şi reuşind se pare - să îşi sfătuiască concetăţenii în ceea ce priveşte această formularistică. Multe dintre cererile de viză sunt respinse pentru că nu se respectă anumite condiţionalităţi în legătură cu această formularistică, şi nu neaparat pentru că respectivul cetăţean ar reprezenta un pericol sau pentru că ar fi, din punct de vedere legal, într-o situaţie contrară prevederilor legale care funcţionează în Statele Unite".

OPTIMISM
Întrebat dacă îşi menţine declaraţiile referitoare la faptul că vizele ar putea fi eliminate până la sfârşitul anului, Diaconescu a răspuns afirmativ. Totuşi, mass-media din România a relatat recent că SUA vor înăspri din luna iulie condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzând plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%. Din cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor (Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România), un număr de trei au rata de refuz a vizelor peste 3% (România 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%).

VIZITĂ, ÎNCĂ NU
În ceea ce priveşte o vizită a preşedintelui român în SUA, Diaconescu nu a oferit date concrete. "Data efectivă se va stabili împreună cu partea americană", a spus Cristian Diaconescu.

ALIAŢI
Ministrul de Externe a declarat totodată că România se va coordona cu SUA, dar şi cu ceilalţi parteneri în ceea ce priveşte cooperarea şi coordonarea în teatrele de operaţiuni, dar şi în privinţa stabilirii pe viitor a prezenţei româneşti, inclusiv din punct de vedere numeric. Diaconescu a ţinut să sublinieze că România este un partener important pentru SUA, tot astfel cum Washingtonul rămâne un aliat esenţial pentru Bucureşti.

"Vizita noastră a confirmat acest lucru, inclusiv în ceea ce priveşte perspectiva relaţiei cu noua administraţie de la Casa Albă", a spus Diaconescu. El a precizat că partea americană a apreciat în mod deosebit eforturile României în Afganistan şi Irak. Ministrul a mai spus că secretarul de stat Hillary Clinton a mulţumit României pentru decizia de a găzdui exerciţii militare comune cu forţele americane.

EUROPARLAMENTARE
Diaconescu a insistat că, având în vedere semnale primite din UE, nu este de acord ca "România să fie invocată în dezbateri politicianiste din alte state ca motivaţie pentru limite de acţiune sau măsuri restrictive cu caracter populist". El a adăugat că MAE va urmări cu cea mai mare atenţie mesajele politice din această campanie electorală europeană şi va reacţiona la nivel diplomatic cu toată convingerea pentru ca imaginea şi interesele României să nu fie afectate.

"Ca membri ai UE, ne aşteptăm din partea Comisiei Europene, a statelor membre, la o atenţie adecvată la preocupările şi solicitările pe care România le exprimă în legătură cu subiecte care pot afecta interesele ţării noastre", a subliniat ministrul Diaconescu. Totodată, el a făcut un apel pentru demonstararea unei conduite europene pe parcursul întregii campanii pentru alegerile europarlamentare din partea tuturor candidaţilor din România.

×
Subiecte în articol: externe romania