x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CRISTIAN DIACONESCU : Relaţia României cu Italia este una foarte bună

CRISTIAN DIACONESCU : Relaţia României cu Italia este una foarte bună

de Sînziana Stancu    |    26 Feb 2009   •   00:00
CRISTIAN DIACONESCU : Relaţia României cu Italia este una foarte bună

Invitat de Fundaţia Europeană Titulescu, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a prezentat astăzi, în faţa a zeci de academicieni şi diplomaţi români şi străini, concluziile întrevederii cu omologul său italian, la Roma, săptămâna aceasta, care a avut ca subiect problema comunităţii româneşti de acolo.



Ministrul Diaconescu a ţinut să sublinieze, încă de la început, faptul că relaţia României cu Italia este “una foarte bună” şi “trebuie privită pe mai multe paliere”, cel mai bun fiind cel al cooperării economice. Această relaţie a fost însă afectată recent de “o serie de incidente infracţionale, îndelung şi profund mediatizate (în Italia, n.r.), care au pus comunitatea românească într-o situaţie foarte dificilă, poate cea mai dificilă din ultima perioadă”, provocând intoleranţă faţă de români “la nivel destul de mare”. Diaconescu a salutat totodată poziţia luată de către omologul său italian Franco Frattini, care le-a cerut autorităţilor din ţara sa să intervină, dacă actele de intoleranţă faţă de români ar degenera, extinzându-se şi agravându-se.

RESPONSABILITATE ŞI RESPECT FAŢĂ DE LEGE
Revenind la situaţia românilor din Italia, şeful diplomaţiei române a ţinut să precizeze că este nevoie, pe de-o parte, de responsabilitate personală, individuală, privind respectarea legii, iar pe de alta, de responsabilitate din partea autorităţilor, atât a celor italiene, cât şi a celor române. Nu în ultimul rând, Diaconescu a ţinut să reitereze poziţia fermă a României privind circulaţia liberă a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar, unul dintre drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

×
Subiecte în articol: externe