x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Critici - Forumul Marii Negre nu se vede bine la rusi

Critici - Forumul Marii Negre nu se vede bine la rusi

de Ana Ilie    |    13 Iun 2006   •   00:00
Critici - Forumul Marii Negre nu se vede bine la rusi

Pentru presa rusa, nou-lansatul Forum al Marii Negre este un esec. Pentru cea occidentala, un succes de imagine al presedintelui Traian Basescu. Un lucru e sigur, Forumul nu a trecut neobservat.

Forumul Marii Negre, desfasurat de curand la Bucuresti si care a reunit mai multi sefi de state si guverne ale regiunii, a declansat o serie de comentarii in presa internationala, unele laudative la adresa initiativei romanesti, altele negative. Cum era de asteptat, presa occidentala a apreciat ca Forumul a creat premisele rezolvarii pe cale amiabila a unora dintre problemele regiunii. Publicatia Financial Times scria recent ca Forumul a fost o "lovitura de imagine" din partea presedintelui Traian Basescu, care a reusit sa declanseze o runda de negocieri intre presedintele azer, Ilham Aliyev, si cel armean, Robert Kocharian, pe marginea statutului Nagorno-Karabach.

ATITUDINE. In schimb, presa rusa nu a pierdut prilejul sa ironizeze nou-formatul Forum, in concordanta cu atitudinea Kremlinului, care nu s-a obosit prea mult sa isi trimita reprezentant la Bucuresti. Pe cand alte tari au fost reprezentate de presedinti (Ucraina, Georgia etc.), Rusia si-a delegat ambasadorul la Bucuresti, Aleksandr Tolkaci, sa ia parte la lansarea Forumului. Acesta a avut doar o prezenta decorativa.

"Forumul Marii Negre s-a inecat in Dambovita", apreciaza Viaceslav Samoskin, corespondent al publicatiei Moskovskie Novosti in Romania, citat de Agentia Rusia la zi. Rusii cred ca summitul Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat este creat pe baza organizatiei regionale GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaijan, Moldova) si, in consecinta, este "antirusesc", pentru ca ar incerca sa "ocoleasca" Rusia.

SCEPTICISM. Moscova a botezat forumul "dublura a structurilor deja existente" si ceva abstract si vag. Nici la incheierea summitului ezitarile rusilor nu s-au spulberat, pentru ca unul dintre punctele importante de pe agenda intalnirii a fost problema crearii unor coridoare alternative pentru petrolul si gazele din Asia Centrala si Marea Caspica spre Europa, ocolind Rusia.

IRONIE
"Cel care chiar nu prea demult ii reprosa Rusiei faptul ca ea considera Marea Neagra drept «lac rusesc» a trebuit sa recunoasca de aceasta data in cuvantarea sa urmatoarele: «Romania considera ca nici un proces de cooperare in Regiunea Marii Negre nu poate fi complet fara aportul substantial al Rusiei si ne asteptam ca Federatia Rusa sa raspunda interesului manifestat de noi»" - Moskovskie Novosti
×
Subiecte în articol: externe negre mării mării negre forumul