x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Critici la adresa Papei Francisc după ce a îndemnat Ucraina să "ridice steagul alb"

Critici la adresa Papei Francisc după ce a îndemnat Ucraina să "ridice steagul alb"

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2024   •   20:20
Critici la adresa Papei Francisc după ce  a îndemnat Ucraina să "ridice steagul alb"
Sursa foto: Hepta

Papa Francisc a stârnit critici după ce a îndemnat Ucraina să aibă curajul de a "ridica steagul alb" și să negocieze încetarea războiului.

Declarația a fost primită cu furie de unii politicieni și comentatori europeni, care au considerat că Suveranul Pontif nu a condamnat suficient agresiunea Rusiei.

Președintele leton, Edgars Rinkēvičs, a scris pe X: "Părerea mea de duminică dimineața: Nu trebuie să capitulezi în fața [răului], trebuie să lupți cu el și să îl învingi, astfel încât răul să ridice steagul alb și să capituleze", relatează The Guardian.

Dennis Radtke, un europarlamentar creștin-democrat german, a declarat că ar putea fi folosit cuvântul "rușinos" pentru a descrie comentariile papei. "Poziția sa față de Ucraina reflectă în mod negativ pontificatul său. Este de neînțeles", a postat Radtke pe site-ul X.

Anton Gerashchenko, un blogger și fost consilier al ministerului ucrainean de interne, a scris pe X: "Pare ciudat că Papa nu îndeamnă la apărarea Ucrainei, nu condamnă Rusia ca agresor care a ucis zeci de mii de oameni, nu îl îndeamnă pe Putin să se oprească, dar cere în schimb Ucrainei să ridice steagul alb. Oare toți cardinalii săi împărtășesc această poziție?".

Într-un interviu difuzat sâmbătă de televiziunea elvețiană, dar despre care Vaticanul a precizat că a fost realizat în luna februarie, Suveranul Pontif a îndemnat părțile implicate în războiul din Ucraina să aibă "curajul de a negocia" și să facă acest lucru "înainte ca lucrurile să se înrăutățească".

Papa, în vârstă de 87 de ani, a fost întrebat de către televiziunea publică RTS despre o dezbatere în interiorul Ucrainei cu privire la posibilitatea de a se preda în fața invaziei Rusiei. "Cred că cei mai puternici sunt cei care văd situația, se gândesc la oameni și au curajul să ridice steagul alb și să negocieze", a spus el. "Acest cuvânt "negociați" este un cuvânt curajos. Când vezi că ești învins, că lucrurile nu merg, să ai curajul să negociezi".

Ucrainenii, a spus Papa Francisc, nu ar trebui să se teamă să negocieze un acord de pace înainte ca situația să se deterioreze și mai mult. "Astăzi, în legătură cu războiul din Ucraina, sunt mulți care vor să acționeze ca mediatori. Turcia, de exemplu. Să nu vă fie rușine să negociați înainte ca lucrurile să se înrăutățească".

Vorbind despre conflicte în general, inclusiv despre războiul dintre Israel și Gaza, Papa Francisc a adăugat: "Negocierile nu sunt niciodată o capitulare. Este curajul de a nu duce o țară la sinucidere".

Directorul de comunicare al Vaticanului, Matteo Bruni, a emis o declarație prin care a încercat să clarifice cuvintele Papei. El a spus că Papa Francisc a folosit termenul de steag alb "pentru a indica o încetare a ostilităților, un armistițiu la care s-a ajuns cu curajul negocierii".

El a repetat apelul Suveranului Pontif pentru o "soluție diplomatică în căutarea unei păci juste și durabile" în ceea ce Francisc a numit Ucraina "martirizată".

×
Subiecte în articol: papa francisc ucraina Rusia pace steag alb