x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza din mass media este legată de o criză a democraţiei în Europa

Criza din mass media este legată de o criză a democraţiei în Europa

02 Feb 2010   •   00:00

Criza care a lovit media din Europa nu se traduce doar prin închiderea unor ziare, lipsa investiţiilor sau pierderea de locuri de muncă în domeniul jurnalismului, ci priveşte şi o criză a democraţiei în Europa, a declarat marţi, pentru Agerpres, secretarul general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (EFJ), Aidan White.

White a făcut această afirmaţie la finalul audierii publice intitulate "Plătind preţul pentru jurnalism şi democraţie", organizată în Parlamentul European, cu sprijinul Intergrupului pentru media din PE, în care au fost analizate tendinţele actuale din media europene şi au fost dezbătute modalităţile în care jurnalismul poate ajuta la consolidarea şi promovarea valorilor democratice.

"Este absolut urgent ca noua Comisie Europeană să faciliteze o nouă dezbatere despre viitorul media, care să garanteze cetăţenilor acces mai mare la informaţii utile şi de încredere şi asta înseamnă o schimbare de mentalitate. Politicienii, în opinia noastră, se plâng prea mult de amploarea crizei, la nivel naţional şi internaţional. Jurnaliştii sunt nemulţumiţi de nivelul sprijinului pe care îl primesc", a spus White.

În opinia sa, nivelul TVA în sectorul media din România este unul "absurd şi ridicol". "Nivelul TVA trebuie să fie zero, trebuie să existe reduceri ale taxelor în acest domeniu. Dacă vrem ca media să aibă o contribuţie la democraţie în viaţa europenilor, atunci trebuie să existe responsabilitate în a furniza stimulentele, pentru ca acest sector să poată face faţă problemelor cu care se confruntă şi ca media şi jurnalismul de calitate să fie promovate şi protejate. Este valabil nu doar pentru România, ci pentru întreaga UE", a explicat Aidan White. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe