x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CRIZA GAZULUI/Noua administraţie americană trebuie să îşi sprijine aliaţii în relaţiile cu Rusia

CRIZA GAZULUI/Noua administraţie americană trebuie să îşi sprijine aliaţii în relaţiile cu Rusia

de Mihaela Matachita    |    10 Ian 2009   •   00:00

Consolidarea poziţiei aliaţilor europeni în relaţiile acestora cu Rusia, promovarea transparenţei şi a securităţii energetice în Ucraina şi sprijinirea integrării euro-atlantice a acestei ţări sunt în interesul Statelor Unite, arată institutul de analiză Heritage Foundation.

Rusia îşi foloseşte resursele energetice pentru a diviza Europa în unele subiecte-cheie, slăbind astfel puterea de negociere a Europei în relaţiile economice şi geopolitice cu Moscova.

Rusia agravează criza gazelor pentru a-i discredita în faţa ucrainenilor pe preşedintele Viktor Iuşcenko şi pe premierul Iulia Timoşenko, ca preţ pe care să-l plătească pentru dorinţa de integrare euro-atlantică a ţării.

NABUCCO
De aceea, viitoarea administraţie a Statelor Unite va trebui să sprijine diversificarea rutelor de transport al energiei în Europa şi Asia. SUA va trebui să susţină construcţia gazoductului Nabucco, care va aduce gaze din bazinul Caspic, prin Azerbaidjan şi Georgia, către Europa, ocolind Rusia. SUA trebuie să se opună oricărei dependenţe energetice excesive a aliaţilor săi faţă de Rusia şi trebuie să încurajeze o legislaţie europeană antitrust împotriva Gazprom, gigantul gazier rus care a stat la baza izbucnirii crizei actuale a gazului în Europa.

Heritage Foundation mai recomandă Statelor Unite să încurajeze construcţia în Europa a mai multor terminale de gaze naturale lichefiate, prin importuri din Qatar, Algeria şi Nigeria, diversificând astfel sursele. Germania, Italia şi alte ţări europene ar trebui încurajate să dezvolte energie nucleară sau din cărbune şi surse regenerabile de energie.        

Viitoarea administraţie americană va trebui, totodată, să sprijine eforturile Ucrainei de modernizare a sectorului energetic, inclusiv prin reforme care să crească transparenţa şi eficienţa sistemului energetic, să o sprijine în privatizarea şi liberalizarea sectoarelor de petrol şi gaze, în depolitizarea conducerii companiilor şi în înlăturarea fermă a intermediarilor din tranzacţiile energetice.

×
Subiecte în articol: externe