x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza orezului, cea mai mare din ultimii 20 de ani

Criza orezului, cea mai mare din ultimii 20 de ani

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2023   •   12:30
Criza orezului, cea mai mare din ultimii 20 de ani
Sursa foto: Hepta

Piețele mondiale de orez sunt în criză pe fondul unei penurii "artificiale”. Lumea se pregătește pentru cea mai mare criză din ultimii 20 de ani.

Orezul este un aliment de bază esențial pentru mai mult de jumătate din populația globului, iar lumea se pregătește pentru cea mai mare criză din ultimii 20 de ani, notează CNBC.

Interzicerea exportului de orez de către India se răsfrânge asupra piețelor mondiale de orez, amenințând securitatea alimentară dacă țările în curs de dezvoltare nu își pot permite sau nu au acces la orez.

"Singura penurie în acest moment ar fi cu adevărat orezul simplu, alb, cu bob lung, de calitate slabă, pe care India îl livrează către o mulțime de țări din Africa și Asia de Sud-Est", a declarat Peter Bachmann, vicepreședinte pentru politici și afaceri guvernamentale, pentru CNBC. "Iar când au pus interdicția, acest lucru a afectat cel mai mult aceste țări în curs de dezvoltare".

În primul rând, India a interzis exporturile de orez și a impus o taxă de 20% la exporturile unor soiuri de orez în septembrie 2022.

Apoi, în iulie 2023, India a interzis exporturile de orez simplu, alb, cu bobul lung.

"India este o țară care a suferit de insecuritate alimentară într-un mod semnificativ, așa că există o dorință de înțeles de a asigura o disponibilitate adecvată a alimentelor de bază, cum ar fi orezul, în interiorul țării", a declarat Will Kletter, vicepreședinte al operațiunilor și strategiei la ClimateAi, pentru CNBC.

"Dar există un compromis în acest sens".

Exporturile de orez din India reprezintă 40% din piață, astfel că orice interdicție de export influențează rapid prețurile globale.

Prețul orezului a crescut cu 15% până la 20%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 12 ani, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Politici Alimentare.

″India încearcă să asigure o cantitate suficientă de orez pe piețele lor interne, astfel încât prețurile să scadă pentru consumatori", a spus Bachmann.

O parte a problemei constă în faptul că, în ciuda faptului că se confruntă cu aceleași costuri în creștere ale inputurilor pentru energie și îngrășăminte, în comparație cu alte produse agricole, prețurile de piață pentru orez au rămas relativ stabile.

Cultivatorii de orez din SUA se confruntă cu aceleași prețuri instabile ale orezului.

Atunci când fermele de orez din SUA s-au luptat să rămână profitabile, deoarece prețurile globale ale orezului nu se potriveau cu costurile tot mai mari ale inputurilor, Congresul a adoptat o finanțare suplimentară de 250 de milioane de dolari.

"Aceste programe există doar pentru a-i împiedica pe acești fermieri să cadă în plasă, pentru că ar fi un dezastru uriaș", a spus Klein.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criza orez