x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza Petrolului - Se ingroasa randurile "pagubitilor" europeni

Criza Petrolului - Se ingroasa randurile "pagubitilor" europeni

de George Daniel Ripa    |    10 Ian 2007   •   00:00
Criza Petrolului  -  Se ingroasa randurile "pagubitilor" europeni

Numarul statelor afectate de conflictul energetic dintre Moscova si Minsk este tot mai mare, pe acest fond, Kremlinul devenind loc de pelerinaj pentru oficialii bielorusi.

Putin loveste in UE, dar accepta negocierile. Numarul statelor afectate de conflictul energetic dintre Moscova si Minsk este tot mai mare, pe acest fond, Kremlinul devenind loc de pelerinaj pentru oficialii bielorusi.

Vicepremierul belarus Andrei Kobiakov s-a deplasat ieri la Moscova pentru a discuta pe tema crizei privind transportul petrolului rusesc. Negocierile dintre cele doua parti nu au adus insa nici o schimbare pe conducta Drujba (Prietenia), care deserveste cea mai mare parte a tarilor din centrul Europei. Incepand de ieri, nici Slovacia, Cehia si nici Ungaria nu mai primesc petrol rusesc, aceste state alaturandu-se grupului format din Germania, Polonia si Ucraina, afectate inca de acum trei zile. Inaintea intalnirii cu Kobiakov, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a intretinut timp de cateva ore cu membrii Consiliului National de Securitate. La sfarsitul discutiei, Putin s-a victimizat, dand de inteles ca Rusia va reduce exporturile de petrol, deoarece nu mai are pe unde sa il exporte.

MERKEL ATACA. "Este inacceptabil ca Rusia sa intrerupa livrarea de petrol in absenta unei consultari", a declarat ieri cancelarul german Angela Merkel, a carei tara detine presedintia UE. Merkel s-a raliat pozitiei Poloniei. "Acest lucru afecteaza increderea si ingreuneaza construirea unei relatii de cooperare bazate pe incredere", a adaugat ea. La randul sau, Comisia Europeana le-a cerut autoritatilor de la Moscova si Minsk sa incheie de urgenta disputa privind tranzitul petrolului prin Belarus. "Conflictul actual, alaturi de disputa similara care a avut loc cu un an in urma intre Rusia si Ucraina, afecteaza reputatia Rusiei in calitate de furnizor sigur de energie", a anuntat un reprezentant al forului.

Analistii occidentali considera ca cea care are de pierdut este Moscova, si nu Minskul. "Transneftul (compania rusa de stat care detine monopolul asupra petrolului rusesc - n.r.) si oficialitatile ruse incearca sa faca fata pierderilor financiare si de imagine. Statutul de paria al Belaruslui in Europa ii da acestuia avantajul invulnerabilitatii, statut pe care guvernantii de la Minsk il folosesc din plin", crede Natalia Lescenko, analist la fundatia Global Insight.

CINE MINTE? Rusia a anuntat in prima faza ca Belarusul a oprit transportul de energie pe conducta Drujba. Varianta a fost respinsa de presedintele bielorus, Alexander Lukasenko, care a amintit ca terminalul se afla pe teritoriul rus. In cele din urma, compania rusa Transneft a admis ca, intr-adevar, partea rusa a stopat livrarile de petrol.
Romania
Pretul carburantilor in Romania va fi afectat de scandalul oleoductului Drujba doar in masura in care acesta va influenta cotatiile titeiului, potrivit analistilor. Romania nu este legata de oleoduct, nici macar rafinaria Petrotel Ploiesti, detinuta de concernul rus Lukoil, nefiind alimentata pe aceasta cale, potrivit oficialilor companiei. Dupa febra speculativa de la inceputul saptamanii, bursa londoneza cota ieri petrolul cu aproape un dolar mai putin ca luni si cu 10% mai jos ca la inceputul anului, pana sub 55 de dolari/baril. Petrolul de referinta pe piata americana a fost cotat la 54,45 dolari barilul, cu 1,64 dolari sub pretul stabilit in sedinta precedenta. (A.N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: externe