x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză politică în Israel. Premierul demisionează, parlamentul va fi dizolvat, se organizează alegeri

Criză politică în Israel. Premierul demisionează, parlamentul va fi dizolvat, se organizează alegeri

21 Iun 2022   •   09:00
Criză politică în Israel. Premierul demisionează, parlamentul va fi dizolvat, se organizează alegeri

Parlamentarii israelieni vor vota săptămâna viitoare pentru dizolvarea parlamentului, deschizând calea pentru al cincilea scrutin din ţară în trei ani, după ce premierul Naftali Bennett nu a putut să stăpânească presiunea în creştere asupra fragilei sale coaliţii de guvernare.

Bennett va fi înlocuit de ministrul de externe Yair Lapid, partenerul său în coaliţia care a pus capăt, în urmă cu 12 luni, guvernării record de 12 ani a fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, scrie Reuters.

Lapid, un fost jurnalist care conduce cel mai mare partid din coaliţie, va ocupa funcţia de prim-ministru interimar până când vor putea fi organizate noi alegeri.

"Ne aflăm astăzi în faţa dumneavoastră într-un moment care nu este uşor, dar cu înţelegerea că am luat decizia corectă pentru Israel", a declarat Bennett într-o declaraţie televizată, alături de Lapid.

Săptămâna viitoare va avea loc un vot în parlament, după care Lapid va prelua funcţia de premier, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Bennett.

Mişcarea vine cu doar câteva săptămâni înainte de o vizită planificată a preşedintelui american Joe Biden, pe care guvernul se baza pentru a ajuta la stimularea legăturilor de securitate regională împotriva Iranului, inamicul de lungă durată al Israelului.

Cu toate acestea, coaliţia formată din opt partide, care include partide de dreapta, liberale şi arabe, cu diferenţe profunde în chestiuni care variază de la religie la problema palestiniană, s-a confruntat cu tensiuni tot mai mari, în timp ce mica sa majoritate a fost redusă de dezertări.

"Cred că guvernul a făcut o treabă foarte bună în ultimul an. Este păcat că ţara trebuie să fie târâtă în alegeri", a declarat ministrul Apărării, Benny Gantz, şeful unui partid centrist din coaliţie.

Nu a fost anunţată o dată pentru alegerile parlamentare anticipate, dar presa israeliană a relatat că este posibil ca acestea să aibă loc în octombrie.

Lapid a declarat că nu va aştepta până la noi alegeri pentru a aborda problemele cu care se confruntă Israelul. "Trebuie să abordăm problema costului vieţii, să ducem campania împotriva Iranului, Hamas şi Hezbollah şi să ne opunem forţelor care ameninţă să transforme Israelul într-o ţară nedemocratică", a spus el.

Bennett a apărat bilanţul guvernului său, afirmând că acesta a stimulat creşterea economică, a redus şomajul şi a eliminat deficitul pentru prima dată în 14 ani.

Dar, pe măsură ce presiunea asupra guvernului a crescut în ultimele zile, el nu a reuşit să menţină coaliţia unită şi a decis să se retragă înainte ca partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu să poată depune o moţiune proprie de dizolvare a parlamentului.

Netanyahu, care a promis o revenire în ciuda faptului că este judecat pentru corupţie, a declarat că Likud va conduce următorul guvern şi l-a dispreţuit pe Bennett, un politician de dreapta care a fost cândva unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi.

"În această seară, oamenii zâmbesc", a declarat Netanyahu, adresându-se reporterilor la parlament. "Ei înţeleg că s-a întâmplat ceva măreţ aici. Scăpăm de cel mai prost guvern din istoria ţării".

În Fâşia Gaza, gruparea islamistă palestiniană Hamas, care nu recunoaşte dreptul la existenţă al Israelului, a declarat că nu îşi va schimba cursul cu niciun nou guvern.

"Trebuie să rezistăm pentru a recâştiga drepturile depline ale poporului nostru", a declarat purtătorul de cuvânt Fawzi Barhoum.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Naftali Bennett