x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza politica - Sofia, fara Guvern

Criza politica - Sofia, fara Guvern

de Ana Ilie    |    27 Iul 2005   •   00:00

Opozitia din Parlamentul bulgar a blocat investirea guvernului minoritar format de socialisti cu partidul turcofon, provocand o criza politica serioasa, cu 17 luni inaintea aderarii tarii la UE.

Opozitia de la Sofia a parasit ieri dezbaterea cu privire la investitura noului guvern propus de socialisti si minoritatea turca. Expertii sustin ca, daca guvernul "nu intra in paine" repede, se va ajunge, cu siguranta, la amanarea aderarii la Uniunea Europeana.

Astfel, 124 din cei 240 de deputati care abia au intrat in Parlament dupa alegerile de la 25 iunie au parasit sala de sedinte, in semn de protest fata de modul in care presedintele Legislativului, socialistul Gheorghi Pirinski, conducea dezbaterea. Pirinski a refuzat sa acorde cuvantul unui deputat al opozitiei, asa ca reprezentantii a cinci partide de centru si de dreapta, care detin majoritatea in Legislativul de la Sofia, au parasit dezbaterea, care a fost reprogramata pentru astazi.

Respingerea Cabinetului propus de premierul Serghei Stanicev, seful socialistilor bulgari, ar duce tara in pragul unei noi runde de alegeri anticipate, ceea ce ar intarzia reformele urgent cerute de Comisia Europeana si ar duce la amanarea aderarii Bulgariei la UE. "Opozitia se comporta iresponsabil", a spus Stanicev, evident deranjat. In schimb, fostul premier, Sim...on de Saxa-Cobourg-Gotha, aflat acum in opozitie, a tinut sa-si exprime speranta ca nu este inceputul unei "crize parlamentare".

×
Subiecte în articol: externe